αυτό το σύστημα με το καρότσι και τον τρόπο που κρεμάς τα πλαισια που έχεις επιθεωρήσει ειναι καταπληκτικό. Ελπίζω να πηγαίνουν όλα καλα Την καλημέρα μου
Παρακολουθώ ,με τρόμο είναι η αλήθεια αλλά και θαυμασμό ,την προσπάθειά σου με την κυψέλη σου ΑΑ ,αναρωτιέμαι όμως: είναι αυτά τα πράγματα για νέους αρχάριους μελισσοκόμους σαν και του λόου μου;θα τα καταφέρω μιας και δεν έχω πάρει τον αέρα ακόμα τελείως της συμβατικής;
Φιλαλήθη πολύ χαίρομαι που εμφανίστηκες με σχόλιο. Μετά την κλοπή του λαπιτοπίου μου με διάρηξη έχασα πλήθος αρχείων και φυσικά το πανέμορφο blog σου που δεν θυμήθηκα να ανοίξω ξανά. Σου απαντώ λοιπόν: Η όλη δυσκολία της ΑΑ είναι στην κατασκευή των λεπτομερειών της που την κάνουν λειτουργική ή όχι. Αυτές οι λεπτομέρειες είναι που απαιτούν από μένα 6 μέρες δουλειά και όχι οι ουσία της κατασκευής που γίνεται με απλά μέσα που καθένας μπορεί να διαθέτει. Από κεί και πέρα ο χειρισμός της είναι πολύ πιό εύκολος της langstroth. Να φαντασθείς ότι πολλές φορές δεν ανάβω ούτε καπνιστήρι για να κάνω έλεγχο. Και η Αθανασία που χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία έφτιαξε και λειτουργεί 10 ΑΑ και ο έμπειρος ξυλουργός Σταμάτης που έφτιαξε 2 ΑΑ και χωρίς καμία μελισσοκομική εμπειρία διαφεντεύει 2 ΑΑ αποδεικνύουν το αβάσιμο των ανησυχιών σου. Ακόμα και ένα μικρό παιδί 12 χρόνων μπορεί να τις χειριστεί με σχετική εμπειρία στις μέλισσες. Θα χαρώ να έλθεις να δεις τις δικές μου που οι περισσότερες 17/20 δουλεύουν με δύο μελίσσια η καθεμία για καλύτερη εκμετάλλευση του υλικού. Να είσαι καλά.
"...Έφερε η μοίρα ,που λες ,να κληρονομήσω πεντε έξι μελίσσια από τα οποία μέχρι να αποφασίσω να ασχοληθώ έμεινε μόνο ένα ,διπλό. Ευτυχώς δηλαδή που έμεινε και αυτό καθότι η μελισσουργία ήταν τότε για μένα τέτοιας προτεραιότητας όσο και το mountain climbing με βατραχοπέδιλα.
Από τύχη καθαρή λοιπόν μιαν όμορφη πρωία ,εφοδιασμένος με ένα δανεικό βιβλίο παραμάσχαλα του Νικολαίδη (εκείνο το μπλέ)και με μερικές συμβουλές φίλου πήγα να μελισσουργήσω. Το αποτέλεσμα; Την καταβρήκα τόσο πολύ φίλε μου καλέ που αναθεώρησα τις προτεραιότητές μου ακόμα και το mountain climbing! Ειλικρινά δεν περίμενα να ενθουσιαστώ τόσο σε βαθμό να μάθω τόσα πράγματα σε τόσο λίγο χρόνο ,αφού θα συμφωνήσεις πως ένας χρόνος δεν φτάνει ούτε να ξεχωρήσεις τα πλαίσια του γόνου από αυτά του μελιού..."
Όπως θα κατάλαβες παλεύω με το θηρίο μόνος ολομόναχος ,έβγαλα φέτος ένα πλάισιο μέλι μυρωδάτο αλλά ελαφρώς πικρούτσικο και σκούρο. Το καταναλώμουμε αρειμανίως φυσικά ,αλλά μου εκανε κάτι η τύπου Α απο την αρχή,χωρίς ξέρω το γιατί και θα ήθελα να ρωτήσω αν στο διπλό μελίσσι που έχω μπορώ να την δοκιμάσω ,πότε μπορεί να γίνει η σκάντζα ,και πόσο στοιχίζει. Α! και πως ξεμελίζεται. Ευχαριστώ!
Γεννήθηκα το 1947. Σπούδασα στην ΑΣΕΤΕΜ της ΣΕΛΕΤΕ. Δίδαξα στα Τ. Λύκεια Κέρκυρας το 1974 ως μόνιμος. Απόχτησα τρία παιδιά. Το 1984 εξαναγκάστηκα σε παραίτηση και έκτοτε «επλάγχθην απανταχού της Ελληνική επικράτειας» διατηρώντας ταυτόχρονα μικρή μελισσοκομική μονάδα, έως το 1989, οπότε επέστρεψα στην Κέρκυρα και από το 1996 στο πατρικό μου στην Λευκίμμη. Διατηρώ μόνον τα 60-80 μελίσσια. Υπήρξα ένα από τα πρώτα μέλη του Οικολογικού κινήματος στην Ελλάδα. Μετείχα πλησίστιος στην πρώτη πανελλαδική συνάντηση Οικολόγων στο μέγαρο Δούκισσας της Πλακεντίας, και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις. Δημιούργησα στην Κέρκυρα το πρώτο επαρχιακό κέντρο εναλλακτικής πληροφόρησης και στο Σκριπερό Κερκύρας την πρώτη εναλλακτική κοινότητα . Αυτό ήταν και η βασική αιτία του διωγμού μου από την εκπαίδευση και την ιδιαίτερη πατρίδα μου. Στηρίζω με πάθος την κοινοβουλευτική Δημοκρατία, όσο κι αν αυτή με πληγώνει και μετέχω ως ενεργός πολίτης χωρίς κομματική ετικέτα στα κοινωνικά δρώμενα, ως μέλος του κινήματος των πολιτών. Μοναδική μου ελπίδα στα τοπικά και παγκόσμια προβλήματα είναι η οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών. Για κάθε διευκρίνιση στη διάθεσή σας.
6 σχόλια:
mükenmel olmuş şimdide bu arı kovanıı taktım bu yıl bunu yaparım
αυτό το σύστημα με το καρότσι και τον τρόπο που κρεμάς τα πλαισια που έχεις επιθεωρήσει ειναι καταπληκτικό. Ελπίζω να πηγαίνουν όλα καλα
Την καλημέρα μου
Σιγά σιγά ,δικαιώνεσαι!
http://melissocosmos.blogspot.com/2011/06/blog-post_27.html
Παρακολουθώ ,με τρόμο είναι η αλήθεια αλλά και θαυμασμό ,την προσπάθειά σου με την κυψέλη σου ΑΑ ,αναρωτιέμαι όμως: είναι αυτά τα πράγματα για νέους αρχάριους μελισσοκόμους σαν και του λόου μου;θα τα καταφέρω μιας και δεν έχω πάρει τον αέρα ακόμα τελείως της συμβατικής;
Φιλαλήθη πολύ χαίρομαι που εμφανίστηκες με σχόλιο. Μετά την κλοπή του λαπιτοπίου μου με διάρηξη έχασα πλήθος αρχείων και φυσικά το πανέμορφο blog σου που δεν θυμήθηκα να ανοίξω ξανά. Σου απαντώ λοιπόν: Η όλη δυσκολία της ΑΑ είναι στην κατασκευή των λεπτομερειών της που την κάνουν λειτουργική ή όχι. Αυτές οι λεπτομέρειες είναι που απαιτούν από μένα 6 μέρες δουλειά και όχι οι ουσία της κατασκευής που γίνεται με απλά μέσα που καθένας μπορεί να διαθέτει. Από κεί και πέρα ο χειρισμός της είναι πολύ πιό εύκολος της langstroth. Να φαντασθείς ότι πολλές φορές δεν ανάβω ούτε καπνιστήρι για να κάνω έλεγχο. Και η Αθανασία που χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία έφτιαξε και λειτουργεί 10 ΑΑ και ο έμπειρος ξυλουργός Σταμάτης που έφτιαξε 2 ΑΑ και χωρίς καμία μελισσοκομική εμπειρία διαφεντεύει 2 ΑΑ αποδεικνύουν το αβάσιμο των ανησυχιών σου. Ακόμα και ένα μικρό παιδί 12 χρόνων μπορεί να τις χειριστεί με σχετική εμπειρία στις μέλισσες. Θα χαρώ να έλθεις να δεις τις δικές μου που οι περισσότερες 17/20 δουλεύουν με δύο μελίσσια η καθεμία για καλύτερη εκμετάλλευση του υλικού.
Να είσαι καλά.
Κάποτε είχα σχολιάσει σε σχετικό ιστιολόγιο:
"...Έφερε η μοίρα ,που λες ,να κληρονομήσω πεντε έξι μελίσσια από τα οποία μέχρι να αποφασίσω να ασχοληθώ έμεινε μόνο ένα ,διπλό.
Ευτυχώς δηλαδή που έμεινε και αυτό καθότι η μελισσουργία ήταν τότε για μένα τέτοιας προτεραιότητας όσο και το mountain climbing με βατραχοπέδιλα.
Από τύχη καθαρή λοιπόν μιαν όμορφη πρωία ,εφοδιασμένος με ένα δανεικό βιβλίο παραμάσχαλα του Νικολαίδη (εκείνο το μπλέ)και με μερικές συμβουλές φίλου πήγα να μελισσουργήσω.
Το αποτέλεσμα; Την καταβρήκα τόσο πολύ φίλε μου καλέ που αναθεώρησα τις προτεραιότητές μου ακόμα και το mountain climbing!
Ειλικρινά δεν περίμενα να ενθουσιαστώ τόσο σε βαθμό να μάθω τόσα πράγματα σε τόσο λίγο χρόνο ,αφού θα συμφωνήσεις πως ένας χρόνος δεν φτάνει ούτε να ξεχωρήσεις τα πλαίσια του γόνου από αυτά του μελιού..."
Όπως θα κατάλαβες παλεύω με το θηρίο μόνος ολομόναχος ,έβγαλα φέτος ένα πλάισιο μέλι μυρωδάτο αλλά ελαφρώς πικρούτσικο και σκούρο.
Το καταναλώμουμε αρειμανίως φυσικά ,αλλά μου εκανε κάτι η τύπου Α απο την αρχή,χωρίς ξέρω το γιατί και θα ήθελα να ρωτήσω αν στο διπλό μελίσσι που έχω μπορώ να την δοκιμάσω ,πότε μπορεί να γίνει η σκάντζα ,και πόσο στοιχίζει.
Α! και πως ξεμελίζεται.
Ευχαριστώ!
Δημοσίευση σχολίου