Παίρνουμε 30 γραμμάρια κρυσταλλικής θυμόλης και τα λιώνουμε σε 150 κυβικά εκατοστά καθαρό οινόπνευμα. Από το μείγμα αυτό, παίρνουμε 5-20 κυβικά εκατοστά και τα βάζουμε σε 13,5 λίτρα σιρόπι και ταΐζουμε το μελίσσι κατά τακτά χρονικά διαστήματα για 21-28 ημέρες.
Η χρήση αυτή μπορεί να επεκταθεί και στην διαδικασία παρασκευής του ζαχαροζύμαρου.
Η χρήση της θυμόλης ,σύμφωνα με πληροφορίες, ΄΄κόβει΄΄ τον βιολογικό κύκλο της βαρρόα, με συνέπεια την έμμεση ΄΄στείρωση΄΄ της θηλυκιάς βαρρόα.
Δεν επηρεάζει την βασίλισσα και τον γόνο.
Δεν αφήνει υπολείμματα στο κερί και στο μέλι.
Είναι εγκεκριμένο στην Βιολογική Μελισσοκομία.
Αποτελεσματικότητα πάνω από 95%, σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασιών 12-32 C, με καλύτερη τους 18 C.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
4 σχόλια:
Κατά την γνώμη μου θέλει προσοχή ο χρόνος που θα ταϊστεί το μελίσσι γιατί υπάρχει περίπτωση να μυρίσει το μέλι παραγωγής και έχουμε άλλα προβλήματα.Το έκανα πέρυσι και τους 2-3 πρώτους τρύγους Β.Π τους πέταξα γιατί μύριζαν θυμόλη.
Εχω την εντύπωση πως η θυμόλη λόγω της μυρωδιάς δημιουργεί πρόβλημα στις υψηλές θερμοκρασίες και τα μελίσσια κόβουν μάνες.
Από ότι γνωρίζω πολλοί μελισσοκόμοι αντιμετώπισαν πρόβλημα με εγγεκριμένο σκεύασμα κατά τα άλλα και ορφάνεψαν πολλά μελίσσια.
Πιστεύω πως κάθε επέμβαση πρέπει να έχει τελειώσει με τις τελευταίες ανοιξιάτικες μέρες
Θέλω να κάνω την εφαρμογή αρχές Σεπτεμβρίου σε παραφυάδες και σε μεγάλα μελίσσια λέτε να υπάρξει κάποιο πρόβλημα; Όταν λέτε ότι βάζουμε 5-20 κυβικά εκατοστά απο το διάλυμα αυτό εξαρτάται απο τον πληθυσμό τον μελισσιών; Ποια είναι η σωστή αναλογία; Εννοώ εάν βάλω 10 κ.ε. στο σιρόπι είναι οκ;
Δημήτρη νομίζω πως είμαι ο πλέον ακατάλληλος να σε συμβουλέψω. Τον Απρίλη του 2009 που έκανα εφαρμογή ήταν καταστροφική. Έχασα σε μία νύχτα τα 62 από τα 70 σμήνη μου και τα 8 που έμειναν με απώλεια πληθυσμού.Τραγική εμπειρία. Απέδωσα την αιτία όχι στην λάθος αναλογία αλλά στον τρόπο εφαρμογής: Έριξα το συρόπι σε άδεις χτισμένες κηρήθρες στα άκτα της σφαίρας και όχι σε τροφοδότες, με αποτέλεσμα να έχει πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια εξάτμισης και οι εργάτριες δεν μπαίνανε στην κυψέλη. Πέταξα ντάνες πλαίσια με νεκρό γόνο. Ευτυχώς που τράβηξε καλά η καλοκαιρινή ανθοφορία και κατάφερα να φτιάξω από τα 8 μελίσσια που μου μείνανε 60 δίπατα!!! Έκτοτε δεν ξαναχρησιμοποίησα ποτέ κανένα φάρμακο. Ήταν ένα σπουδαίο μάθημα που με οδήγησε στην ανακάλυψη της τεράστιας σημασίας των χειρισμών και μεθόδων που επιρεάζουν την ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος των μελισσών. Η συνέχεια ήταν θριαμβευτική. τώρα έχω 70 σμήνη υγειέστατα και χωρίς καμία θεραπεία.
Δημοσίευση σχολίου