Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012

Διαστάσεις τραπεζιού της ΑΑ

Θα σας δώσω εδώ τις διαστάσεις των ξύλων που απαιτεί η κατασκευή του τραπεζιού πάνω στο οποίο θα τοποθετήσουμε την κυψέλη ΑΑ. Δυστυχώς η φωτογραφική μου μηχανή εκλάπηκε και έτσι δεν θα υπάρχει εδώ ανάρτηση φωτογραφιών. Μπορείτε όμως να δείτε το τραπέζι σε προηγούμενες αναρτήσεις.
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΞΥΛΩΝ:
Μετωπικές σανίδες τεμάχια 2  πλάτος 10εκ, μήκος 1,10 μέτρα.
Πόδια τεμάχια 4, μήκος 65εκ, διατομή περίπου 5Χ5 εκ.
Κάτω (μεγάλες) πλαϊνές σανίδες τεμάχια 2, μέγιστο μήκος 64εκ, πλάτος 10εκ.
Πάνω (μικρές) πλαϊνές σανίδες τεμάχια 2, μέγιστο μήκος 46εκ, πλάτος 10εκ.
                             Η γωνία τομής όλων των πλαϊνών σανίδων είναι 15μοίρες.
Διαγώνιοι δοκοί, τεμάχια 4, μέγιστο μήκος 50εκ. διατομής 3,5Χ4εκ.
                             Η γωνία τομής όλων των διαγώνιων δοκών είναι 45μοίρες.
Επίπεδες σανίδες τεμάχια 3, μήκος 48εκ και πλάτος 10εκ.


Επι πλέον χρειάζονται δύο σανιδάκια βιδωτά στο πλάι των πίσω ποδιών πάνω στα οποία θα "κάθεται" ο εμπρός πήχης όταν ξεσκεπάζουμε το νάιλον κάλυμμα, ώστε να μην σκύβουμε να το σηκώσουμε από κάτω και να μην το παίρνει ο αέρας.

Νομίζω ότι το βάψιμο με ασβέστη που έκανα είναι ικανοποιητική λύση και μέχρι τώρα δεν παρατήρησα σαπίλες. Αρκεί βέβαια τα πόδια να πατούν σε πλάκες (ρετάλια μάρμαρου πχ) και να καθαρίζονται τα χόρτα γύρω τους. Κάθε 2 χρόνια μία επάλειψη ασβέστη δεν είναι δύσκολη και δίνει άψογο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ακόμη ένα κόλπο που χρησιμοποιώ φέτος είναι που κάνω μία πλαγιοτομή 30 μοιρών σε κάθε πόδι έτσι ώστε να πατάει στο "νύχι" για να διευρύνεται η βάση στήριξης.

Θεωρώ την κατασκευή τραπεζιού πολύ χρήσιμη διότι αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα της ΑΑ τόσο στην ευκολία χειρισμών όσο και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση και της υγρασίας και πλήθους εχθρών της μέλισσας που είναι στο έδαφος.

Καλή επιτυχία.

 

1 σχόλιο:

koulpa είπε...

τωρα το πήρα χαμπάρι!! θα το μελετήσω κι αυτό προς τα πίσω.. αν και είπαμε.. έχω μια φοβία.. αλλά πάντα με ενδιαφέρουν τα κατασκευαστικά.. :) :)
την καλησπέρα μου :) :)