Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Συμπληρωματική φυγοκέντριση


Μετά το σούρωμα και όταν τα κεριά είναι πολλά μπορούμε να τα φυγοκεντρίσουμε για να πάρουμε γύρω στο 1-2 κιλά μέλι επί πλέον. Τα κεριά χωρίζονται με ζύγισμα στα δύο και τυλίγονται με σήτα που δένεται στην ανέμη εσωτερικά. Η διαδικασία αυτή μάλλον δεν αξίζει τον κόπο αφού το μέλι μετά το λιώσιμο των κεριών θα τροφοδοτήσει τα ασθενέστερα των μελισσιών μου.

3 σχόλια:

Φώτης Λαουτάρης είπε...

Γιώργο δέν χρειάζεαι να τα φυγοκεντρίσουμε.Αν τα αφίσεις στην σήττα που το σουρώνουμε η σε ένα τούλι μεγάλο πάνω στό μηχάνημα φυγοκέντρισης,μέχρι το πρωί όλο το μέλι θα έχει πέσει μέσα στον διαχωριστήρα και στο τούλι θα είναι μόνο κερί από τα απολεπίσματα με πολύ λίγο μελάκι που μπορείς χωρίς φόβο να κολήσουν πάνω οι μέλισσες να το δώσεις για «γλύψιμο»
(Δοκιμασμένο)

Γιώργος Βλάσσης είπε...

Φώτη άκουσε. Ειδικά αυτήν την εποχή που υπάρχουν σφήκες και κεντρίνες το να δίνεις στις μέλισσες τα απολεπίσματα είναι ότι χειρότερο. Για μικροποσότητες τριμμένων κεριών σίγουρα δεν υπάρχει λόγος φυγοκέντρισης. Ήταν η πρώτη φορά που το επιχείρησα γιατί είχα μεγάλη ποσότητα και διαπίστωσα πως το σούρωμα δεν ήταν ικανοποιητικό. Σίγουρα φταίει και το ψιλό μάτι της σήτας. Θα την αλλάξω.Στην συγκεκριμένη φυγοκέντριση κάθε σάκος είχε βάρος 2,3 Κιλά. Έβγαλα κοντά στα 1,7 Κ μέλι. Δεν ήταν άσχημα.

GRAINBOW είπε...

Εγω παντως τα απολεπισματα αφου τα σουρωσω,τα βαζω στις σφηγκοπαγιδες.Μη σας φαινεται παραξενο! Χρησιμοποιω 2 παλαια πατωματα με υποστηλωση 4 πετρες(η τουβλα) στη βαση.Μεταξυ των 2 πατωματων ψιλη σιτα με αναποδο χωνι προς τα πανω(το γνωστο),και για ταβανι μεταλλικο διαφραγμα βασιλισσας.Ετσι και οι μελισσες γλειφουν τα απολεπισματα(καθως πλακωνουν πρωτες)και σε 2 μερες οι κοκκινοσφηκες(σερσενια) ειναι μεσα κατα εκατονταδες! Οι περισσοτερες ψοφιες και τις υπολοιπες τις καιω με το φλογιστρο χωρις να σηκωσω το διαφραγμα-καπακι.Επειτα ανοιγω το αδειαζω και ξανα απολεπισματα-ιδιος κυκλος.Εχει μεγαλη αποδοση και τα μελισσακια δεν εχουν καθολου απωλειες.Σπανια να βρω 1-2 μελισσες νεκρες μες την παγιδα καθε φορα.17 χρονια που ασχολουμαι μονο αυτη την παγιδα δουλευω.Οταν τελειωσουν τα απολεπισματα βαζω σκυλοτροφη,και πανε μονο σφηγκες βεβαια!