Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ από την πρώτη χρονιά λειτουργίας των ΑΑ

Νοέμβρης μήνας και ο τρύγος και των 10 κυψελών τύπου Αυτοφερόμενη Άλφα (ΑΑ) έχει ολοκληρωθεί, ενώ το μέλι της δοκιμάστηκε από πολλούς και ήδη εξαντλήθηκε και με καλύτερη τιμή. Τα σχόλια των καταναλωτών ήταν απολύτως θετικά έως ενθουσιώδη.
Ήλθε λοιπόν η στιγμή να βγάλω τα πρώτα συμπεράσματα:
α) Παρότι η χρονιά ήταν σχετικά πολύ στεγνή και παρότι η ενοίκηση (γέμισμα) των κυψελών ΑΑ έγινε τέλη Μαΐου, η ανάπτυξή τους έφτασε στα 12 με 16 κεριά (μικρά μεγάλα).

β) Ο τρύγος έγινε στα μέσα Οκτώβρη με μέση απόδοση 11 κιλά. Αξιοσημείωτη εδώ η ελάχιστη απόκλιση από κυψέλη σε κυψέλη. Το οικονομικό όφελος από την πώληση του μελιού ήταν υπερδιπλάσιο του κόστους κατασκευής της κυψέλης!!!

γ) Ο χειρισμός τους αποδείχτηκε απίστευτα άνετος και ξεκούραστος. Σ' αυτό βοήθησαν πολύ κυρίως η ειδική κρεμάστρα πλαισίων που τοποθέτησα στο μελισσουργικό μου καρότσι και στο μικρό εργαστήρι του μελισσουργείου.

δ) Η άμυνα των μελισσιών σε όλες τις ΑΑ στις σφήκες και κεντρίνες, ιδιαίτερα τον Σεπτέμβρη, ήταν απολύτως επιτυχής.
ε) Η Βαρρόα στα μελίσσια όλων των ΑΑ ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Βοήθησε σ' αυτό η ευκολία αφαίρεσης του περιττού κηφηνογόνου. Καμία άλλη επέμβαση δεν έγινε.

Αρνητικές εμπειρίες.

α) Στον δυνατό άνεμο (ρούφουλα) όπου γίνανε αρκετές ζημίες στην περιοχή, αποκαλύφθηκε μία ΑΑ με αποτέλεσμα τα ξύλα των πλαισίων να βραχούν, να φουσκώσουν και να πιέσουν τα πλαϊνά τοιχώματα. Ευτυχώς πρόλαβα και αφαίρεσα ένα πλαίσιο πριν ξανασκεπάσω την κυψέλη. Το μελίσσι δεν είχε καταλάβει τίποτα. Συμπέρανα απ' αυτό ότι το κλείστρο από σύρμα ομπρέλας είναι αναξιόπιστο και αναζητώ καλύτερη λύση. Ωστόσο ασφάλισα με ταινία αυτοκόλλητη το νάιλον κάλυμμα.

β) Σε μία από τις 10 ΑΑ συνέβη κατάρρευση 2 υπερφορτωμένων κεριών τον Ιούλη με τον καύσωνα.
Με στενοχώρησε ιδιαίτερα το γεγονός. Ωστόσο παρατήρησα ότι αυτή η κυψέλη είχε από τις υπόλοιπες 9 τις εξής διαφορές:

1)Ήταν η μόνη στραμμένη προς δυσμάς, με αποτέλεσμα να είναι φάτσα στον μεσημβρινό ήλιο (3-5 ώρα απόγευμα). Οι λοιπές είναι στραμμένες Νότια.
2)Ήταν η μόνη με μόνωση από bubble paper (ηλιοπερατό) ενώ οι άλλες είχαν χαρτόνι.
3)Ήταν η μόνη που, από αμέλεια, είχα ξεχάσει περιορισμένη την είσοδο σε μία θυρίδα.
Φυσικά όλες παραπάνω αστοχίες διορθώθηκαν.

γ) Το χτίσιμο των κεριών σε άδεια πλαίσια που τοποθέτησα ανάμεσα σε ήδη χτισμένα και πλήρη (είτε με γόνο είτε με γύρη) δεν έγινε με επιτυχία. Αποτυχία επίσης παρατηρήθηκε και στο χτίσιμο άδειων πλαισίων πλαϊνών πλαισίων όταν τα ακραία ήταν φορτωμένα. Αυτό το φαινόμενο με προβλημάτισε ιδιαίτερα. Συμπέρανα ότι η τοποθέτηση άδειων πλαισίων στην ΑΑ μπορεί να γίνει μόνον ενδιάμεσα στον γόνο για διεύρυνση της γονοφωλιάς, κι αυτό πρέπει να γίνεται έγκαιρα και πριν σχηματισθεί φρύδι με μέλι πάνω από τον γόνο, πριν δηλαδή η μελισσόσφαιρα αρχίσει να κατεβαίνει. Ποτέ δεν πρέπει να τοποθετώ άδεια πλαίσια ανάμεσα ή μετά τα μέλια, γιατί είτε παραφουσκώνει τα ήδη γεμάτα, είτα χτίζει κάθετα στην επιφάνειά τους, είτε χτίζει παράκεντρα αγνοώντας τον οδηγό. Ο προβληματισμός μου πάνω σ' αυτό κάποια στιγμή με οδήγησε στην επιλογή της κυψέλης “Κολόνα” του Άγγελου Αρβανιτάκη εκτός αυτού πλεονεκτεί και στην ευκολία κατασκευής και σε οικονομία χώρου και στην ευκολία μεταφοράς έναντι της ΑΑ. Ωστόσο με ψύχραιμη συνολική εκτίμηση ιδιοτήτων προτίμησα την ΑΑ, χωρίς βέβαια να υποτιμώ την “Κολόνα”. Αντιθέτως θα την συνιστούσα σε όσους δεν έχουν μεγάλες κατασκευαστικές δεξιότητες.

δ) Η υπερύψωση των πλαισίων της ΑΑ κατά 4 εκ στην εμπρός πλευρά, έδωσε κεριά ανισοϋψή στην πλήρη τους ανάπτυξη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όταν χρειαστεί να τα αντιστρέψουμε να πρέπει να αφαιρέσουμε μία ταινία κεριού στην κάτω πλευρά, για να μην συγκολληθεί στο πάτωμα. Αυτό οδήγησε σε νέο σχεδιασμό της εισόδου. Οι νέες μου ΑΑ λοιπόν, τουλάχιστον σ' αυτό θα είναι βελτιωμένες.

Γενικώς έχω να πω πως και μόνο το ότι ήδη έχω αγοράσει την πρώτη ξυλεία για να φτιάξω άλλες 10 ΑΑ, τα λέει όλα. Η ΑΑ ήδη απέδειξε ότι υπερέχει καταφανώς της Langstroth την οποία σίγουρα με τον καιρό θα καταργήσω τελείως, ευγνωμονόντας τον εφευρέτη της για τα όσα μέχρι σήμερα μου πρόσφερε.
Στην νέα μελισσοκομική περίοδο, όπου θα δεχθεί και το δεύτερο σμήνος τον Απρίλη, ελπίζω να δείξει, σε όλη τους την έκταση, τα πλεονεκτήματά της, ενώ τα μειονεκτήματα να περιοριστούν στο ελάχιστο.

Λευκίμμη 27 Νοέμβρη 2010

9 σχόλια:

lingistis είπε...

Παρακολουθώ την πορεία σου με τις κυψέλες ΑΑ… και ενώ αντιλαμβάνομαι τους προβληματισμούς σου με την Langstroth και γενικά της παρόμοιες τύπου πλαισιοκυψέλες αναρωτιέμαι εάν ασχολήθηκες με την top bar hive (που αναπτύχθηκε με πρότυπο το ανάστωμο κοφίνι μας). Θεωρώ ότι εάν δουλέψεις με μια top bar hive θα βρεις όλα τα θετικά που αναζητείς στη τεχνίτη φωλιά των μελισσών και ότι η προσαρμογή της στη μελισσοκομική σου πρακτική θα είναι πιο εύκολη, και ίσως σε βοηθήσει να βελτιώσεις ακόμα περισσότερο την κυψέλη ΑΑ.

Με μελισσοκομικούς χαιρετισμούς…

Γιάννης

Γιώργος Βλάσσης είπε...

Βέβαια ασχολήθηκα. Η οριζόντιας ανάπτυξης κυψέλη μου "Ευρυτέρα", η κατακόρυφης ανάπτυξης Μελίττα από την οποία εμπνεύστηκε την Κολόνα του ο Άγγελος Αρβανιτάκης, είναι τέτοιου τύπου (μόνο με κηρηθροφορείς) και εμπνευσμένες από την κυψέλη Αίας που είναι παραδοσιακή της Σαλαμίνας.Σίγουρα οι εμπειρίες και οι γνώσεις μου στις πρώτες αλλά και στις προηγούμενες απ' αυτές τύπου Τζάμπο (οριζόντιας ανάπτυξης με πλαίσια Langstroth) ενσωματώνονται και στην ΑΑ και στην Κολόνα. : Για όλες αυτές που ανάφερα υπάρχουν σχετικές αναρτήσεις στο "ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΙΑ".

evangelos naxios είπε...

Γιωργο καλησπερα,ποσα μελια αφησες,σε τι πληθυσμο ειναι σημερα???

Αλέξανδρος είπε...

Τις ευχές μου να τις εκατοστίσεις,με λιγότερα προβλήματα και περισσότερα μέλια!

Γιώργος Βλάσσης είπε...

Ευάγγελε: Άφησα μόνο τον γόνο (3-5 πλαίσια) και τις δύο πλαϊνές τροφαποθήκες. Το κλίμα της περιοχής και το πλούσιο δεντρολίβανο που ανθίζει από Σεπτέμβρη μέχρι αρχές του Μάη μου δίνει την σιγουριά ότι δεν θα πεινάσουνε.Τον Φλεβάρη πάντα χρειάζεται ένας έλεγχος.

Sotirisgti είπε...

Καλημερα Γιωργο! Ειμαι καινουργιος στον κλαδο της μελισσοκομιας και επειδη ειχα και εχω σκοπο να κανω στατικο μελισσουργείο σε ενα χωραφι 10 στρεμματων εχω βαλει περιπου στο 1,5 στρ. δεντρα ωστε να τα τοποθετισω εκει...και επειδη ειπες οτι ενδεικνυται αυτη η κυψελη για τετοια μελισσοκομια το σκεφτομαι αρκετα ωστε να κανω και καποια αρχη με αυτην την κυψελη! Οσο για τα σχεδια των χαρακτηριστικων της (διαστασεις κτλ)και για τον τροπο χρησης της θα ηθελα να μου πεις αν εχεις καπου γραμενα για να τα βρω ή να μου στειλεις καποιο e-mail με λεπτομερειες!
Σε ευχαριστω για τον χρονο σου!

Γιώργος Βλάσσης είπε...

Ναί Σωτήρη, έχεις δίκιο. Πρέπει κάποια στιγμή να δώσω διαστάσεις. Επειδή όμως κάνω κάποιες τροποποιήσεις στις νέες κυψέλες ΑΑ που φτιάχνω, θέλω να μου δώσεις λίγο χρόνο.Έλάχιστο χρόνο εννοώ.

Sotirisgti είπε...

Ελικρινα ολη αυτη η φιλοσοφια για το τελειος φυσικο μου αρεσει (δηλαδη οτι δεν βαζεις ξενα κερια και χτιζουν απο το μηδεν)...ειναι οντως κατι αγνο και δεν ειναι σωστο να το χαλαμε γιατι οι κερυθρες μας δεν ειναι καλης ποιοτητας! Κατι ακομα Γιωργο...αφου κατασκευαστει η κυψελη,πως βαζουμε μεσα ενα σμηνος μαζι με την βασσιλισα του για να την δουλεψει; απλα τιναζουμε π.χ. ενα 5αρακι μεσα και αυτες βρισκουν τον δρονο τους;

Υ.Γ. ...μακαρι να ημουνα καπου κοντα και να ερχομουνα να τις εβλεπα και να τα λεγαμε.

Γιώργος Βλάσσης είπε...

Ακριβώς όπως το λές γίνεται η ενοίκηση της ΑΑ από νέο σμήνος. Φυσικά αφαιρείς πριν το τείναγμα του σμήνους περίπου τα μισά πλαίσια και τεινάζεις στο πάτωμα πρώτα το πλαίσιο με την μάνα, για σιγουριά. Το μελίσι οδεύει μόνο του στο σκιερό χώρο που δημιουργούν τα υπόλοιπα πλαίσια. Βοηθάς με την βούρτσα στο συμάζεμα, τοποθετείς το διάφραγμα (εσωτερικό τοίχο)και τα υπόλοιπα πλαίσια και κλείνεις. Σε λίγη ώρα το σμήνος θα έχει πάρει την σωστή του θέση αναρτημένο από τα οριζόντια πηχάκια των πλαισίων, ως κανονική μελισσόσφαιρα.