Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Το αναπάντητο email στην Σοφία Γούναρη για την κυψέλη ΑΑ

Κυρία Γούναρη χαίρε.
Είμαι ο μελισσουργός Γιώργος Βλάσσης από την Λευκίμμη Νότιας Κέρκυρας και είχαμε γνωριστεί το 2008 στο σεμινάριο στο ΚΕΓΕ Κέρκυρας.
Ο λόγος που επικοινωνώ μαζί σου είναι διότι οι έρευνές μου για έναν άλλο τύπο κυψέλης με οδήγησαν στην κατασκευή της Αυτοφερόμενης με πλαίσια τύπου Α.
Στις συνημμένες φωτογραφίες που σου στέλνω θα καταλάβεις περί τίνος πρόκειται. Σ΄αυτήν την κυψέλη καταργούνται οι ανυψώσεις σωμάτων, η αποθήκευση κηρηθρών, η μεταφορά σωμάτων για ξεμέλισμα στο εργαστήριο, το γλύψιμο των κεριών, το κέρωμα, το πριτσίνωμα, το συρμάτωμα των πλαισίων, το απολέπισμα των κηρηθρών και η φυγοκέντριση στον μελιτοεξαγωγέα. Όπως κατάλαβαίνεις είναι οριζόντιας ανάπτυξης και όλες οι εργασίες ανάπτυξης γίνονται με τον ίδιο περίπου τρόπο όπως στην langstroth.
Ο τρύγος διαφέρει αφού εδώ γίνεται κατευθείαν στην κυψέλη με κόψιμο και αφαίρεση των κηρηθρών από τα πλαίσια, απόθεση των κηρηθρών σε ένα μεγάλο κουβά με καπάκι και τοποθέτηση του τρυγημένου πλαισίου πάλι στην ίδια κυψέλη για γλύψιμο. Το ξεμέλισμα γίνεται στο εργαστήριο με σπάσιμο των κηρηθρών και τοποθέτησή τους στον μελιτοεξαγωγέα στον οποίο αφαιρέσαμε το στροφείο και τοποθετήσαμε μία βαθυά σίτα. Το μέλι σουρώνει ικανοποιητικά με αργή φυσική διαδικασία.
Ως επιστήμων μελισσοκόμος μπορείς να αναγνωρίσεις τις σπουδαίες ευεργετικές επιπτώσεις μιάς τέτοιας κυψέλης στο ανοσοποιητικό σύστημα των μελισσών, αφού και το σχήμα της γονοφωλιάς είναι πιό συμμαζεμένο της langstroth και οι κηρήθρες ανανεώνονται συνεχώς, και δεν μεταφέρονται κηρήθρες από την μία κυψέλη στην άλλη και οι μέλισσες καλύπτουν και καθαρίζουν απ' τα σπόρια τις ελάχιστες κηρήθρες που απαιτούνται άρα μειώνεται (αν δεν μηδενίζεται) η ανάγκη φαρμακευτικής υποστήριξης.
Πέραν αυτών των σπουδαίων πλεονεκτημάτων η κυψέλη αυτή είναι εύκολη στην κατασκευή και φθηνή. Το κόστος κατασκευής είναι περίπου 50 Ευρώ συν το κόστος του τραπεζιού της.
Όπως γνωρίζεις κ. Γούναρη εκτός της "Ευρωπαϊκής" και των παραδοσιακών κυψελών η νομοθεσία μας δεν περιλαβαίνει κυψέλες άλλου τύπου. Έτσι ένας μελισσουργός που κάνει μία αξιόλογη παραγωγή με τέτοιες κυψέλες δεν τυχαίνει των ανάλογων ευεργετημάτων.
Ζητώ λοιπόν από εσένα προσωπικά, ως επιστήμων του ΕΘΙΑΓΕ, να εντάξεις μία Αυτοφερόμενη κυψέλη τύπου Α στο ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΘΙΑΓΕ προκειμένου να τύχει πιστοποίησης καταλληλότητας ώστε να συμπεριλαμβάνεται στις αναγνωρισμένες από τον νόμο κυψέλες αλλά και βελτίωσης. Για τον σκοπό αυτό διατίθεμαι να σας διαθέσω μία κυψέλη Αυτοφερόμενη Α ελπίζοντας ότι θα τύχει της προσοχής που της αρμόζει σύμφωνα με τις προδιαγραφές με τις οποίες σχεδιάστηκε.
Θα χαρώ ιδιαίτερα αν κατά τα μέσα του καλοκαιριού 2010 επισκευθείς το μελισσουργείο μου. Περιμένω σύντομα απάντησή σου.
Σε ευχαριστώ πολύ.

Γιώργος Σ. Βλάσσης (Μελισσουργός)
Τηλ. 26620 24339 Κιν. 6974918444

Δεν υπάρχουν σχόλια: