Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Ιδιότητες Αυτοφερόμενης Α

Πλεονεκτήματα:

1)Επειδή είναι οριζόντιας ανάπτυξης δεν απαιτεί ανύψωση σωμάτων όπως η Lagstroth άρα ενδείκνυται για μελισσουργούς περιορισμένων σωματικών ικανοτήτων. Προσωπικά δεν έχω γνωρίσει μελισσοκόμο με αρκετά μελίσσια που να μην έχει πρόβλημα μέσης, ακόμα και νέους στην ηλικία. Σε στατικά μελισσουργεία η Αυτοφερόμενη Α τοποθετείται σε ειδικό τραπέζι όπου μπορεί κανείς να εργάζεται όρθιος.
2)Είναι ασφαλής και εύκολη στη μεταφορά ακόμα κι αν τοποθετήσουμε κι άλλη σειρά κυψελών πάνω της (εγκάρσια) για καλύτερη εκμετάλλευση χώρου.
3)Δεν απαιτεί πριτσίνωμα, συρμάτωμα, κέρωμα πλαισίων αφού οι κηρήθρες σ' αυτήν χτίζονται εξ' ολοκλήρου από τις ίδιες τις μέλισσες. Οι εργασίες αυτές πολλές φορές εκτός από τον μεγάλο εργάσιμο χρόνο που απαιτούν ο οποίος συνήθως αφαιρείται από ουσιώδεις παρεμβάσεις στο μελίσσι σε μία εποχή (Άνοιξη) έντονης μελισσοκομικής δράσης, επι πλέον τον καταπονούν και οικονομικά αφού η εποχή αυτή συμπέφτει με την μικρότερη οικονομική του ευεξία.
4)Επειδή ο τρύγος γίνεται επι τόπου με κόψιμο των γεμάτων κηρηθρών, τοποθέτησή τους σε ένα μεγάλο κουβά με καπάκι και άμεση επανατοποθέτηση των τρυγημένων πλαισίων στην ίδια κυψέλη, δεν απαιτεί μεταφορά έμφορτων σωμάτων στο εργαστήριο για ξεμέλισμα, επανατοποθέτηση των ξεμελισμένων σωμάτων στα μελίσσια (και μάλιστα διαφορετικά κάθε φορά), δεν απαιτεί ξανατίναγμα των γλειμμένων κηρηθρών (μία-μία) και (το κυριότερο) δεν απαιτεί αποθήκευση και συντήρηση κηρηθρών με τα γνωστά προβλήματα (χώρος, μούχλα, κηρόσκωρος, ποντίκια).
5)Επειδή το ξεμέλισμα στην Αυτοφερόμενη Α γίνεται πλέον παιχνίδι με τρίψιμο των κηρηθρών μέσα στον ίδιο κουβά μεταφοράς (με ένα παλούκι όπως στο γουδί) δεν απαιτεί ξελέπισμα και φυγοκέντριση πλαισίων, εργασίες που είναι και κουραστικές και χρονοβόρες.
Το μείγμα κεριού-μελιού διαχωρίζεται σε κάποιες ώρες ανάλογα την θερμοκρασία περιβάλλοντος, με φυσικό τρόπο αφού τοποθετηθεί σε μία μεγάλη σήτα στο χείλος του μελιτοεξαγωγέα του οποίου αφαιρέσαμε το στροφείο. Στο τέλος του σουρώματος αν θέλουμε ποιο τέλειο διαχωρισμό τοποθετούμε τα τριμμένα κεριά σε σάκους από σήτα ορθογώνιας μορφής (που εύκολα κατασκευάζονται) και τα φυγοκεντρίζουμε πριν τα λιώσουμε.
6)Σε αντίθεση με την Lagstroth μπορεί εύκολα να λειτουργήσει με δύο μανάδες και μετά την περίοδο σμηνουργίας (περίπου 15 Μάη) να απομονωθεί η μία από τις δύο μανάδες στο άκρο σε 3 πλαίσια και να συνενωθεί το υπόλοιπο για συλλογή του ανοιξιάτικου μελιού.
7)Χωρίς να χρειάζεται κουβέρτα τον χειμώνα, το μελίσσι στην Αυτοφερόμενη Α κλείνει εύκολα με πρόπολη τα κατά πολύ μικρότερα διάκενα αερισμού και δεν κρυώνει ενώ αφήνει ανοιχτά τα διάκενα στα πλάγια για απαγωγή της υγρασίας πετυχαίνοντας αυτόματη ρύθμιση θερμοκρασίας-υγρασίας.
8)Το κεκλιμένο κατά εμπρός γυαλιστερό δάπεδο δεν επιτρέπει είσοδο των νερών της βροχής ενώ διευκολύνει πολύ τον αυτοκαθαρισμό της κυψέλης.
9)Το κυριότερο όμως προσόν της Αυτοφερόμενης είναι η διαφύλαξη και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του μελισσιού πράγμα που γίνεται με τους εξής τρόπους:
α) Χτίζοντας το μελίσσι τα δικά του κεριά και αφαιρώντας κάθε χρόνο τις κηρήθρες του τρύγου το μελίσσι απαλλάσσεται από την επίπονη εργασία καθαρίσματος των σπορίων των μυκήτων, των αυγών του κηρόσκωρου των μικροβίων κλπ και επιδίδεται απερίσπαστο στις λοιπές εργασίες.
β) Δεν έχουμε εύκολα μεταφορά πλαισίων (και των επιμολύνσεων που αυτές φέρουν) από μελίσσι σε μελίσσι.
γ) Δεν κινδυνεύει από πιθανές ασθένειες που μεταφέρονται με τα κηρηθρόφυλλα.
δ) Το μελίσσι διαμένει και διαχειμάζει στις κηρήθρες που πάντα καλύπτει με πληθυσμό χωρίς να χρειάζεται να συντηρεί κηρήθρες άδειες ή μισογεμάτες.
Έτσι η Αυτοφερόμενη ενδείκνυται ιδιαίτερα για προϊόντα καθαρά από επιμολύνσεις φαρμάκων αφού η ανάγκη φαρμακευτικής υποστήριξής της σχεδόν μηδενίζεται.
10)Τα βρεχάμενα μέρη της Αυτοφερόμενης Α είναι ελάχιστα και όταν αυτά κατασκευαστούν με ανθεκτικά υλικά και βαφτούν με ριπολίνες νερού, ουσιαστικά γίνεται αθάνατη με ελάχιστη συντήρηση ενώ το απαιτούμενο χρώμα είναι σαφώς λιγότερο της Lagstroth.
11)Η είσοδός της περιορίζεται ή ανοίγεται κατά βούληση πανεύκολα και με απόλυτη επιτυχία με τα κωνικά πορτάκια εισόδου που πάντα βρίσκονται μέσα σε ένα κουτάκι κρεμασμένο κάτω από την κυψέλη.
12)Κυψέλες υπερυψωμένες από το έδαφος, πάνω σε τραπεζάκι όπως η Αυτοφερόμενη πολύ σπάνια κινδυνεύουν από τις κεντρίνες και τις σφήκες.
13)Το κόστος των υλικών κατασκευής της είναι κάτω των 50 Ευρώ (2009) για ιδιοκατασκευή, ενώ στην βιομηχανική κατασκευή θα είναι σαφώς μικρότερο απολύτως συγκρινόμενο με αυτό της Lagstroth.
14)Η Αυτοφερόμενη Α μπορεί πανεύκολα να κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου και σε ερασιτεχνικά εργαστήρια με μικρό μηχανολογικό εξοπλισμό πράγμα που δεν συμβαίνει με την Lagstroth.
15)Τα τριγωνικής μορφής πλαίσια της Αυτοφερόμενης Α δεν πιτσικάρουν (στρεβλώνουν) όπως αυτό συμβαίνει συνήθως στα ορθογώνια πλαίσια.
16)Τοποθετημένη σε τραπέζι η Αυτοφερόμενη Α επηρεάζεται σαφώς λιγότερο από την υγρασία και δεν εμποδίζεται από τα χόρτα ενώ μπορεί να λειτουργήσει και χαμηλά (πάνω σε τουβλέττες) όπως η Lagstroth.

Μειονεκτήματα:

1)Σε δεδομένη έκταση ελεύθερου εδάφους χωράνε λιγότερες κυψέλες.
2)Στην μεταφορά με αυτοκίνητο χωράνε λιγότερες κυψέλες.
3)Η ανάπτυξή της Αυτοφερόμενης την Άνοιξη να είναι πιο αργή της Lagstroth αν τα χτισμένα πλαίσια είναι λίγα και δεν μπορεί το μελίσσι να χτίσει άλλα λόγω χαμηλών θερμοκρασιών ενώ δεν μπορούμε να της δώσουμε χτισμένα για γέννα.
4)Δεν πωλούνται στο εμπόριο Αυτοφερόμενες Α και εξαρτήματά τους πράγμα που σημαίνει πως ό,τι χρειαστεί πρέπει να το φτιάξει ο ίδιος ο μελισσουργός.

3 σχόλια:

Anestis Ketsetzidis είπε...

Καλή Χρονιά γεμάτη Υγεία και ευτυχία.

Arıcı 07 είπε...

Τις καλύτερες ευχές για το νέο έτος.

Beekeeper είπε...

Το γεγονός οτι υπάρχουν πλεον άπειρα μελισσοκιμικα blog είναι θετικο για δεκάδες λόγους. Ειναι όμως κι ενα αρνητικό στη μέση. Μέσα στην υπερπληροφόριση χάνονται διαμαντάκια όπως αυτό. Γνωρίζω τοπ blog απο καιρό αλλα είχα πολύ καιρό να το επισκευτώ.

Το καλό είναι οτι τα γραπτά μένουν κι ετσι λεχω τώρα το χρόνο να διαβασω τα εξαιρετικά ενδιαφεροντα αρθρα σας. Ευχαριστώ!