Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Αυτοφερόμενη κυψέλη τύπου Α

Μετά από πολύ καιρό ανανέωσης αυτού του blog σας παρουσιάζω εδώ σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση την εκπληκτική κυψέλη "Αυτοφερόμενη τύπου Α οριζόντιας ανάπτυξης. Μην περιμένετε τώρα την περιγραφή των ιδιοτήτων της που θα γίνει σε επόμενη καταχώρηση. Τώρα θα σας δέίξω τις πρώτες φωτογραφίες που τράβηξε ο εξαιρετικός φίλος Άρης Τσατσούλης στο εργαστήριο κατασκευής στην Λευκίμμη Κέρκυρας. Εκτός το ενδιαφέρον είναι σίγουρο που θα σας δημιουργήσει πολλές απορείες μα μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Η σύλληψη και ο σχεδιασμός της έγιναν με εντελώς διαφορετικούς όρους και γνώσεις απ' αυτά που συνήθως χρησιμοποιεί ο σημερινός μελισσοκόμος. Η επαναστατικότητά της είναι ακριβώς αυτή, ότι δηλαδή η Αυτοφερόμενη Α καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιάς άλλης σχέσης του μελισσουργού με τις μέλισσες την Φύση και την κοινωνία, όπως ακριβώς περιγράψαμε στους στόχους αυτού του blog. Είναι αναμενόμενο λοιπόν η Αυτοφερόμενη Α να μας απασχολήσει πολύ περισσότερο στο μέλλον και φυσικά θα ακολουθήσουν και φωτογραφίες ή video κατα τη διάρκεια της λειτουργίας της και των χειρισμών της. Για να διευκολυνθείτε στην παρατήρηση των φωτογραφιών τις αναρτώ εδώ από το τέλος προς την αρχή. Απολαύστε την.


Η Κυψέλη που θα αντικαταστήσει την Langstroth πολλών μελισσουργείων.



Η Αθανασία βγάζει το λαμαρινένιο κάλυμα.



Διακρίνεται η είσοδος και τα εφαπτόμενα μεταξύ τους πλαίσια.



Τα ξύλα των πλαισίων μήκους 50 εκ. ενώνονται με γωνία 60 μοιρών.



Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο.



Η συναρμολόγηση των πλαισίων απαιτεί καλούπι.



Τοποθέτηση του οριζόντιου κομματιού που είναι στενότερο για να σχηματίζει διάκενο κυκλοφορίας αέρος που απάγει την υγρασία της μελισσόσφαιρας.



Η στερέωση γίνεται με κόλλα βινυλίου και απαιτεί 3 νοβοπανόβιδες 35χιλ.



Τα συγχαριτήρια από την πρωτομαθήτρια Αθανασία.



Επανατοποθέτηση καλύματος. Διακρίνεται το τρίγωνο παραθυράκι αερισμού με σίτα.

3 σχόλια:

evangelos naxios είπε...

Καλε μας συναδελφε μολις σε ανακαλυψα σε βλεπω εισαι φοβερος,σ'ευχαριστω για την βοηθεια που μας παρεχεις....παντα τετοια!

Νίκος Δ.Ε. Καββαδάς είπε...

ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!
ΑΓΑΠΗΤΕ ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΝΥΠΟΜΟΝΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.

Γιώργος Βλάσσης είπε...

Φίλοι μου Βαγγέλη και Νίκο σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Τα νέα μου είναι:
α) Αποφάσισα να καταγήσω την λαμαρίνα και για επικάλυψη της κυψέλης χρησιμοποιώ νάϋλον θερμοκηπίου. Έτσι η Αυτοφερόμενη γίνεται πανεύκολη στον χειρισμό ακόμη και από μικρά παιδιά.
β) Έστειλα με email σχετικές πληροφορίες στην Σοφία Γούναρη (μελισσοκόμο του ΕΘΙΑΓΕ) ζητώντας της να εντάξει την Αυτοφερόμενη Α σε πρόγραμμα πειραματικής λειτουργίας και έρευνας ώστε να τύχει επιστημονικής τεκμηρίωσης και να υπαχθεί στις εγκεκριμένες από τον νόμο κυψέλες. Δυστυχώς μετά από 20 μέρες δεν πήρα ακόμα απάντηση.
Για το 2500 μΔ(μετά Δημοκρατία)
σας εύχομαι τα καλύτερα.