Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Η Ευρυτέρα χτίζει




















Εδώ είναι ο πρώτος έλεγχος της Ευρυτέρας λίγες μέρες μετά της κατοίκησή της από το πρώτο σμήνος. Φυσικά η αποδοχή της κυψέλης ενθαρρύνθηκε με τροφοδότηση αραιωμένου μελιού. Ωστόσο η αγωνία, για την επιβίωση της μάνας και για το σωστό χτίσιμο πάνω στον κηρηθροφορέα χωρίς ορθοστάτες και πλαίσια, ήταν το κίνητρο του ελέγχου. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε όλα πήγαν καλά. Ακόμα βέβαια δεν κόλλησε η κηρήθρα στα τοιχώματα της κυψέλης, αλλά αυτό έχει προβλεφθεί και είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο με το ειδικό ξέστρο, που μπορείτε να δείτε σε προηγούμενη ανάρτηση, με το οποίο ξεκολλάμε την κηρήθρα σέρνοντάς το πάντα από κάτω προς τα πάνω.
Μία παρατήρηση για την επόμενη κατασκευαστική βελτίωση της Ευρυτέρας είναι το σχετικά μεγάλο βάρος της φορτωμένης κηρήθρας ως πρός το μήκος ανάρτησης στον κηρηθροφορέα. Αυτή η αναλογία μπορεί να βελτιωθεί με δύο τρόπους:
α) Με ελάττωση του βάθους της κυψέλης και
β) Με αύξηση της κλίσης των τοιχωμάτων.
Η πρώτη επιλογή μάλλον θα αποκλεισθεί γιατί θα μειωθεί η χωρητικότητα της κυψέλης.

5 σχόλια:

beelovers είπε...

Καλησπέρα . Δεν είναι καλύτερα να κάνεις τελάρα με σύρμα και κερήθρα μέσα? Εξυπηρετεί κάτι αυτό που κάνεις δηλ μόνο κηρηθροφορέα?

Γιώργος Βλάσσης είπε...

Βασίλη αν παρατηρήσεις στην φωτό του προφίλ μου, η κυψέλη οριζόντιας ανάπτυξης που επιθεωρώ, όπως και όλες οι προηγούμενες οριζόντιας ανάπτυξης που κατασκεύασα, είναι με κανονικά πλαίσια κυψέλης langstroth. Οδηγήθηκα στην κατασκευή κυψελών χωρίς πλαίσια από την ανάγκη να προσδόσω ύψος για πιό φυσικό σχήμα στην γονοφωλιά, πράγμα που είναι, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, το πρώτο μέλημα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του σμήνους, την οικονομία ενέργειας (χειμώνα - καλοκαίρι) για την απαραίτητη ισοθερμική συνθήκη της γονοφωλιάς και φυσικά την διαχείμαση χωρίς τον κίνδυνο λιμοκτονίας τον Μάρτη που εξαντλούνται τα αποθέματα. Αυτό βέβαια με οδήγησε σε νέα μονοπάτια και λύσεις ως προς την μέθοδο διαχείρισης της κυψέλης αυτής με τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα που με κατέπληξαν. Βασικά η πρώτη κυψέλη χωρίς πλαίσια είναι η Μελίττα η τσιμεντένια κατακόρυφης ανάπτυξης που μπορείς να δείς σε προηγούμενη καταχώρηση. Τα χαρακτηριστικά της προσπάθησα να μεταφέρω στην Ευρυτέρα.
Προσπάθησα να μπώ στο προφίλ σου αλλά δεν άνοιξε. Θα τα ξαναπούμε. Σε ευχαριστώ.

melitis ΠΗΝΕΙΑΣ είπε...

καλημέρα,είμαι πολύ χαρούμενος με σένα και την δημιουργική σου έξαρση.να ρωτήσω,φίλε Γιώργο:πολλοί λένε ότι με μικρότερο βάθος,έχεις πλεονεκτήματα,λόγω ότι σφραγίζουν πιό γρήγορα και γενικά διαχωρίζεις πιό εύκολα τον γόνο από την γύρη και το μέλι.σε χαιρετώ.

beelovers είπε...

Δεν ξερω γιατί δεν μπορώ να ενεργοποιήσω το προφiλ μου

Λευκιμμιώτες για την Λευκίμμη είπε...

Πάνω δεξιά στην αρχική σου σελίδα γράφει Πανόπτης (αριστερά στο Αποσύνδεση). Κάνε κλικ. Στην καρτέλα που θα εμφανισθεί αριστερά γράφει:
Εμφάνιση προφίλ
Επεξεργασία προφίλ
Επεξεργασία εικόνας
Έμπα και στα τρία, συμπλήρωσέ τα και καλή επιτυχία.