Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Δίπατη σε τσιμεντένια βάση


Εδώ βλέπετε μία δίπατη κυψέλη από πίσω, πάνω στην τσιμεντένια βάση της. Το τέλειο αλφάδιασμά της είναι πλέον εφικτό λόγω του ότι με την βάση αυτή δεν εισρέουν βρόχινα νερά από την είσοδο.
Κρεμαστό από το χείλος του εμβρυοθάλαμου σε ειδικό λαμαρινένιο σαμαράκι κάθεται το βάζο - τροφοδότης αντεστραμμένο. Από το κέντρο του καπακιού του ξεκινάει ένα κομμάτι αλφαδοσωλήνας που καταλήγει στην ταίστρα η οποία κρέμεται με την ίδια της την λαμαρίνα από την βάση, και πατιέται από τον εμβρυοθάλαμο. Τελικά αυτός ο τροφοδότης εγκαταλείφθηκε παρόλο που έχει μικρό κόστος και κυρίως δεν προκαλεί κανιβαλισμό. Τον λόγο της εγκατάλληψης δεν τον φαντάζεστε : Κολλάει το καπάκι και θέλει τεράστια δύναμη πολλές φορές για να ανοίξει.
Σχετικά με την βάση που έχει ύψος 20 εκ. θα μπορούσε να έχει 25 εκ. και λεπτότερα πόδια αφού πατάει σε μάρμαρο και δεν υπάρχει κίνδυνος βύθισης. Ένα ακόμη αρνητικό είναι ότι οι γυρεοπαγίδες για να καθήσουν σωστά χρειάζονται υποστήλωση. Ακόμη παρατήρησα ότι η συρμάτινη βάση προσελκύει κεντρίνες και σφήκες περισσότερο της κοινής βάσης. Ώς που να το αντιληφθώ και να βάλω πλαστικό δαπέδου πάνω στην σίτα στην εποχή τους, έχασα αρκετά μελίσσια και όχι μόνο αδύνατα. Ακόμη η πόρτα εισόδου κλείνει καλά ή περιορίζεται μόνο με ειδική κατασκευή από ξύλο ή λαμαρίνα.
Τέλος θέλω να προσθέσω ότι εδώ σταματάνε οι προσπάθειές μου γιά βελτίωση της Langstroth αφού μου διέλεισε την μέση με το σήκωμα των σωμάτων. Όλες μου οι αναζητήσεις πιά, λόγω ηλικίας γαρ, στρέφονται στην βελτίωση της κυψέλης οριζόντιας ανάπτυξης για το τελευταίο μοντέλο της οποίας σύντομα ελπίζω να κάνω καταχώρηση.

2 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Έξυπνο και πρακτικό σε σταθερά μελισσοκομία.
Αν αντί για ροδάκι μπροστά έβαζες ξύλο για να στέκεται έχω την εντύπωση οτι θα ήταν πρακτικότερο

Γιώργος Βλάσσης είπε...

Έριξα μιά ματιά στο blog σου. Πολύ όμορφο.Θα το παρακολουθώ γιατί βγάζεις μιά άδολη ειλικρίνεια.
Το μήνυμά σου είναι γιά την επόμενη καταχώρησή μου για το καρότσι. Πράγματι μπορεί να λειτουργήσει και με σταθερό υποστήλωμα αντί για ρόδα, αρκεί να αντέχει στις κρούσεις ενώ θα είναι και πιό κουραστικό.Επιμένω ότι μόνο η αντιστροφή των τροχών μπρός-πίσω θα το βελτιώσει.