Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2008

ΤΟ ΜΕΛΙ MHN TO AMΕΛΕΙΣ



ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΙ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙ «ΓΑΡΔΕΝΟ» ΕΙΔΙΚΑ

Το μέλι είναι η πιο αρχαία (και η μοναδική τις περισσότερες φορές) γλυκαντική ουσία που γεύθηκε ο άνθρωπος. Σίγουρα αυτό εξηγεί και την μεγάλη αφομοιωτική ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού (πάνω από 95%) στην κατανάλωση μελιού. Περιέχει κυρίως υδατάνθρακες (πηγή ενέργειας)σε απλές χημικές ενώσεις αλλά και πλήθος άλλων ωφέλιμων ουσιών και ιχνοστοιχείων που του προσδίδουν εξαιρετικά ωφέλιμες, για τον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιότητες, που πέρασαν στη σφαίρα του μύθου, της ποίησης, της λογοτεχνίας, και έγιναν το ποιο κοινότυπο θέμα (μετά τον έρωτα φυσικά) στα τραγούδια του Λαού.
Λόγω του απαράμιλλου πλούτου της χλωρίδας της χώρας μας, το Ελληνικό μέλι θεωρείται από τα καλύτερα μέλια παγκοσμίως, ενώ η Μελισσουργία στον τόπο μας έχει τις Ιστορικά βαθύτερες αναφορές με πλήθος καινοτομιών που αποτελούν σταθμούς στην εξέλιξή της. Χιλιάδες τοπωνύμια (π.χ. Μελίκια) σε όλο τον κόσμο έχουν προέλευση τον κόσμο της μέλισσας και των προϊόντων της.
Πρακτικά η μέλισσα συλλέγει μέλι σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από το μελισσουργείο. Η ποιότητα του μελιού, εκτός από τους χειρισμούς του μελισσοτρόφου, εξαρτάται ουσιαστικά από την σύνθεση της χλωρίδας της περιοχής γύρω από το μελισσουργείο. Κατά βάση η μέλισσα συλλέγει νέκταρ λουλουδιών συμβάλλοντας καθοριστικά στην επικονίαση των φυτών (Τεράστια συμβολή), ενώ όταν η περιοχή έχει πεύκα ή άλλα κωνοφόρα, συλλέγει την γλυκιά έκκριση ενός παράσιτου σκουληκιού. Το 60% του παραγόμενου στην Ελλάδα μελιού είναι πευκόμελο που θεωρείται το κατώτερης ποιότητας φυσικό μέλι. Το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά μέλι είναι σίγουρα το μέλι ερείκης, το οποίο είναι σκούρο και δύσγευστο όταν είναι αμιγές. Το μέλι αυτό εκτιμάται ιδιαίτερα από πάσχοντες σε νοσήματα, ιδιαίτερα του πεπτικού σωλήνα. Τα πλέον πολύτιμα όμως μέλια είναι τα πολυλούλουδα (ποικίλης ανθοφορίας) τα οποία όμως υστερούν εμπορικά διότι κρυσταλλώνουν εύκολα (γίνονται δύσχρηστα) ενώ το χρώμα τους δεν είναι πάντα το επιθυμητό από τους καταναλωτές. Μία άλλη κατηγορία μελιών είναι τα μονολούλουδα ανθόμελα, τα οποία μπορεί να είναι ανώτερα από το πευκόμελο αλλά υστερούνε σημαντικά σε θρεπτική αξία από τα πολυλούλουδα, όχι μόνο γιατί η μέλισσα έχει μόνο μία επιλογή συλλογής αλλά και γιατί αυτά, πολλές φορές, παράγονται σε εκτατικές μονοκαλλιέργειες (ξινόδεντρα, βαμβάκια κ.λ.π.)στις οποίες συχνότατα γίνεται χρήση τοξικών φαρμάκων. Το πιο αξιόλογο (εμπορικά) μονολούλουδο μέλι είναι σίγουρα το θυμαρίσιο, το πιο ξακουστό για τη γεύση και το άρωμά του και το οποίο, λόγω της σπανιότητας των αμιγών θυμαρότοπων (Θήβα, Κρήτη) πετυχαίνει τις υψηλότερες τιμές στο εμπόριο, καταφανώς όμως υστερεί σε θρεπτική αξία από τα πολυλούλουδα μέλια. Τέλος πρέπει να διακρίνουμε τα μέλια που υφίστανται βιομηχανική επεξεργασία (θερμαίνονται, διαυγάζονται, αναμειγνύονται, αρωματίζονται κ.λ.π.) από τα μέλια που διατίθενται χωρίς καμία επεξεργασία και τα οποία μπορεί να μην αρέσουν τόσο πολύ στο μάτι ή την γεύση αλλά είναι σαφώς καλύτερα σε διατροφική αξία.
Το μέλι ΓΑΡΔΕΝΟ παραγόμενο από την πλουσιότατη (σε σύνθεση) μελισσοκομική χλωρίδα του τόπου μας (Σπερδούκλια, Αγριοτρίφυλλα, Ξινόδενδρα, Θυμάρια, Ευκάλυπτους, Φλισκούνια, Κισσούς, Κρούζες, Ρείκια, Νεσπουλιές κ.λ.π.) και με την εφαρμογή των πιο φιλικών στο περιβάλλον μεθόδων παραγωγής, σε ένα μελισσουργείο 80 κυψελών που πληροί τους όρους μιας ανθρωπομετρικής και Οικολογικής παραγωγικής μονάδας, σε μία από τις πλέον παρθένες περιοχές του νησιού μας, δίκαια μπορεί να περηφανεύεται ότι είναι ένα από τα εκλεκτά δώρα αυτής της ευλογημένης γής, που δυστυχώς πολλοί υποτιμάμε και βεβηλώνουμε.
Η μέλισσα και τα προϊόντα της (Μέλι, Β.Πολτός, Γύρη, Πρόπολη κ.λ.π.) αποτελούν και τους πιο ευαίσθητους και αξιόπιστους δείκτες των επιπέδων μόλυνσης του περιβάλλοντος, όπως τα όστρακα στο θαλάσσιο περιβάλλον. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που οι μελισσοτρόφοι πρωτοστατούν στον αγώνα για την αντικατάσταση των γεωργικών δηλητηρίων με αβλαβή σκευάσματα και ακίνδυνες στο περιβάλλον μέθοδες. Με την κατάργηση των αεροψεκασμών με Λεμπαϊσίντ κατά του Δάκου της ελιάς (που θεωρείται η κύρια αιτία που η Κέρκυρα είναι πρώτη πανελλαδικά στους θανάτους από Καρκίνο) κερδήθηκε μια μεγάλη μάχη στον αγώνα αυτόν. Γέμισε η Φύση κάθε λογής ζουζούνια! Η παραγωγή μελιού αυξήθηκε εντυπωσιακά ενώ το μέλι κέρδισε σημαντικά σε ποιότητα. Οι κίνδυνοι επιμόλυνσης όμως δεν εξαφανίστηκαν. Ισχυρά δηλητήρια εξακολουθούν να απειλούν τα προϊόντα της μέλισσας. Τα συντριπτικώς περισσότερα από αυτά τα δηλητήρια δεν υπάγονται στην ευθύνη των μελισσοτρόφων αλλά κυρίως των γεωργών και κατ’ επέκταση όλων των καταναλωτών, οι οποίοι όλο και περισσότερο γίνονται απαιτητικοί και καχύποπτοι στην αγορά των προϊόντων διατροφής, ιδίως όταν έχουν μικρά παιδιά. Αυτό είναι καλό και θα ήταν και αποτελεσματικό αν οι ίδιοι οι καταναλωτές με το ίδιο πάθος επιλογής, απαιτούσαν, σε βαθμό επιβολής στους πολιτικούς, την αποδοχή μοντέλων Αειφόρου Ανάπτυξης, που δεν υποθηκεύει την υγεία τους και την υγεία των επόμενων γενεών. Στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, όλες οι μέλισσες προσδοκούν από τους Λευκιμμιώτες καταναλωτές να απαιτήσουν από τις τοπικές μας αρχές να μην μετατρέψουν την Λευκίμμη σε περιφερειακό αποδέκτη των ρυπαρών δραστηριοτήτων της Χώρας, να μην γίνει Χ.Υ.Τ.Α., να μην γίνει βιομηχανική ζώνη, να μην γίνει Αεροδρόμιο μεγάλων αεροσκαφών, να εμπλουτισθεί η χλωρίδα του τόπου μας με νέα μελισσοκομικά φυτά, να διαδοθεί η χρήση Δακοπαγίδων , να μειώσουν την κατανάλωση πετρελαίου που ευθύνεται για την καταστροφή του Όζοντος και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, να πληροφορήσουν τους πολίτες για την βλαπτικότητα των πλέον βλαβερών γεωργικών φαρμάκων και των συμφερόντων που στηρίζουν τη διάδοσή τους σε συνδυασμό με μέθοδες υποκατάστασής τους κ.λ.π..
Μέχρι τότε το μέλι ΓΑΡΔΕΝΟ (που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη κοιλάδα μεταξύ Βιταλάδων και Ριγκλάδων, η οποία είναι ευρέως γνωστή για την υπέροχη παραλία της και το φρέσκο ψάρι της και αποτελεί το όριο εμβέλειας των μελισσών του μόνιμου μελισσουργείου μας) θα πλουτίζει την πλούσια προθήκη προϊόντων κορυφαίας ποιότητας του τόπου μας και θα «χρηματοδοτεί» τον αγώνα διατήρησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών του, για την ακέραιη μεταβίβασής τους στις επόμενες γενεές.

10/11/06 Ριγκλάδες .Γιώργος Σ. Βλάσσης (Μελισσουργός)
Τηλ.:2662024339Κιν.:6974918444
vlassis60@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: