Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

Το πρώτο Γαρδένο στο βάζο




















Με ένα μήνα καθυστέρηση λόγω προσωπικών κολυμάτων το πρώτο φετεινό μέλι "Γαρδένο" βαζώθηκε και φιγουράρει στο ράφι. Κι εφέτος οι μέλισσες δεν ξέχασαν την τέχνη τους, ούτε κι εγώ την δική μου βέβαια. Πλούσια παραγωγή διαφαίνεται μέχρι αρχές Οκτώβρη. Οι δύο τράφοι που περιβάλλουν το μελισσουργείο και το διαρκές ξεμπλοκάρισμα του γονοθάλαμου είναι τα μυστικά της επιτυχίας. Η τιμή φέτος είναι 12Ε/Κιλό και το μέλι διατίθεται μόνο λιανική και μόνο από τον παραγωγό. Τα εμπορικά παιχνίδια εδώ δεν περνάνε. Στον τρύγο εφαρμόζω το σταδιακό σύστημα αρχίζοντας συνήθως από τέλος Ιούνη και τελειώνοντας τέλος Σεπτέβρη. Φέτος καθυστέρησα λίγο και το Ανοιξιάτικο ανακατεύτηκε με το καλοκαιρινό. Γύρω στα 500Κ πουλήθηκε μέχρι τώρα ενώ ένα καλό απόθεμα έχει αρχίσει να συσωρεύεται. Μέλωσε το εντεράκι μου. Σκέτο ή με φρέσκο ψωμί ή χαρμάνι με ταχίνι είναι οι αδυναμίες μου. Χαρά να βλέπεις τα πιτσιρίκια της γειτονιάς να τριγυρνάνε στο εργαστήριο την ώρα που ξεμελίζω, γλύφοντας τα δαχτυλάκια τους. Στιγμές γλυκές σαν...μέλι που θα τις θυμούνται για όλη τους την ζωή. Στιγμές που, συνήθως, πολύ λίγο τις εκτιμούμε ως προς την σημασία τους, στιγμές μεγάλης σημασίας, αφού είναι απ' αυτές που στο σύνολό τους γεμίζουν με κουράγιο την μπαταρία της ψυχής μας και μας δένουν με τον τόπο μας όπως οι ρίζες του δέντρου με το έδαφος. Το μόνο που με ανησυχεί είναι αν θα υπάρξει συνέχεια, όχι στην παραγωγή μελιού αλλά στην χαρά που αυτή μας δίνει. Όσο μεγάλη είναι η προσφορά της μέλισσας στην επικονίαση των ανθέων, το ίδιο σημαντική είναι η προσφορά του μελισσουργού στην επικονίαση της ψυχής μιάς ολόκληρης κοινωνίας.Και του χρόνου παιδια.

10 σχόλια:

melisettas είπε...

ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΛΟ ΞΕΠΟΥΛHΜΑ.

Γιώργος Βλάσσης είπε...

Ευχαριστώ Κώστα. Το ίδιο εύχομαι και για σένα.

Ζωχιός Γιάννης είπε...

χαιρόμαστε με τις δημιουργίες σας και για τη γλυκιά γεύση και... αίσθηση που προσφέρετε!

Γιώργος Βλάσσης είπε...

Σε ευχαριστώ Γιάννη για τα καλά σου λόγια αλλά και το blog σου δεν πάει πίσω. Είναι από τα λίγα που παρακολουθώ. Θα ήθελα να σε γνωρίσω και να τα πούμε από κοντά.Πολλά θα είχαμε να πούμε από...πρώτο χέρι. Αν το αποφασίσεις το κέρασμα δικό μου.

sp-kor είπε...

sixaritiria gia to blogs sou kai gia tis politimes simboules pou mas dinis.
kalo ksepoulima.

Γιώργος Βλάσσης είπε...

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Μπήκα στο blog σου και μου αρέσανε τα βιντεάκια. Καλή προσπάθεια και εύχομαι καλύτερη συνέχεια. Αυτό που θα ήθελα είναι λίγα περισσότερα στοιχεία για σένα, όπως το όνομά σου και τον τόπο που μελισσουργείς. Υποθέτω απ' τον λογότυπό σου ότι λέγεσαι Σπύρος Κορίκης. Είναι όμως έτσι; Γενικώς το ανώνυμο μου προκαλεί ένα είδος απώθησης. Δηλώνει τουλάχιστον ατολμία. Όσο για την δική μου προσπάθεια θέλω να πιστεύω ότι ακόμα δεν έδωσα με σαφήνεια τον σκοπό που δεν είναι απλώς επικοινωνιακός. Ελπίζω τον χειμώνα που θα έχω περισσότερο χρόνο να τα καταφέρω. Τώρα που σε εντόπησα θα σε παρακολουθώ πάντως. Ελπίζω να τα πούμε κι από κοντά. Πάντα υγεία και χαρά και καλές σοδειές.

melitis ΠΗΝΕΙΑΣ είπε...

Και του χρόνου.και του χρόνου.
μέλι,μέλι,μέλι.και νέκταρ.(γύρη).
πολτό(κοινωνία)
πρόπολη(νόμοι)
δηλητήριο(θάνατος).
γόνος(ξανάμανά).
έρωτας.

Λευκιμμιώτες για την Λευκίμμη είπε...

Μελίτη η τελευταία καταχώρησή σου πολύ μου άρεσε. Τελικά έχεις και μάτι και πνεύμα. Είσαι γεννημένος για μελισσουργός. Μακάρι να έχεις και ανταπόκριση στο προσκλητήριό σου.
Αντε τώρα εγώ να ψάχνω να βρώ καλύτερο θέμα για καταχώρηση για να σου τη βγώ.Γίνεται; Δεν γίνεται.
Γιά ρίξε όμως μια ματιά στο:
http://lefkimmiotes.blogspot.com
και κάνε κάνα σχόλιο στην τελευταία ανάρτηση.

sp-kor είπε...

kalispera agapite k.Giorgo, efxaristo pou enas megalos melisokomos kitakse to blog mou.
To onoma mou ine spiros korakianitis apo liapades , den ime krifos oute atolmos apla dimiourgisa to blog piramatika den iksera ti pezi, apla ime ligo prosektikos i epifilaktikos tin proti fora pou kano ena bima.
Tha haro an kapia mera sinantiyhoume esto kai tixea, tha ithela poli na se episkepto sto melisokomio sou (megali empiria gia mena) ala logo megalis apostasis kai polis doulias stin ergasia mou to kanoun prosorina adinato.
Kali prospathia stis meletes sou.

Γιώργος Βλάσσης είπε...

Σπύρο σεμνύνομαι για το "μεγάλος".
Εκτός αν εννοείς γέρος οπότε πάω πάσο. Σε ευχαριστώ έτσι κι αλλιώς.
Όποια στιγμή το αποφασίσεις να κατηφορήσεις κατα Λευκίμμη μην το σκευθείς. Αρκεί ένα τηλεφώνημα από την προηγουμένη. Θα χαρώ ιδιαίτερα. Με ενδιαφέρει που είσαι τεχνίτης, οπότε θα μπορούσαμε ίσως να μοιραστούμε ένα ερευνητικό πρόγραμμα.