Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Τσιμεντένια Κυψελίδια Σύζευξης



















Στην συνέχεια των ξύλινων κυψελιδίων σύζευξης και μετά την επιτυχία της τσιμεντένιας κυψέλης "Μελίττα" σκεύθηκα να φτιάξω ένα καλούπι για τσιμεντένια κυψελίδια. Τα κυψελίδια τελικά γίνανε και μάλλιστα πολύ περισσότερα από αυτά που δείχνει η φωτογραφία και είχανε την ίδια επιτυχία με τα ξύλινα. Τα εικονιζόμενα αποτελούνται από τρία κομμάτια : Την βάση, το σώμα και την στέγη. Δηλαδή χρειάζονται τρία καλούπια. Η στέγη είναι βαθουλωτή από κάτω και τοποθετώντας ένα κομμάτι κοντραπλακέ δημιουργείται ανάμεσα στην στέγη και το κοντραπλακέ ένα στρώμα αέρα για θερμομόνωση. Σήμερα δεν τα χρησιμοποιώ πιά, όπως και τα ξύλινα, για τους ίδιους λόγους. Ωστόσο αν αποφάσιζα σήμερα να ξαναφτιάξω καλούπι από την αρχή, τα καλούπια της βάσης και της στέγης θα τα έφτιαχνα ακριβώς στις διαστάσεις του σώματος, χωρίς να εξέχουν. Το κόστος κατασκευής του τσιμεντένιου είναι σαφώς μικρότερο του ξύλινου. Το μεγαλύτερο βάρος καθόλου δεν με ενόχλησε, αντιθέτως θα έλεγα πρόσθεσε σε σταθεότητα, τόσο στην οριστική τοποθέτηση όσο και στην μεταφορά με το αυτοκίνητο. Το βάψιμο γίνεται με ένα χέρι τσιμεντόχρωμα νερού και δεύτερο χέρι με βερνίκι νερού, το οποίο εγώ δεν έκανα και ξεβάψανε.

4 σχόλια:

melisettas είπε...

ΓΙΩΡΓΟ ΓΕΙΑ ΣΟΥ
ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΖΕΣΤΑΣ ΟΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΞΥΛΟ

Γιώργος Βλάσσης είπε...

Κώστα γειά σου. Μπήκα στο blog σου και διαπίστωσα ότι κάνεις κοπαδιάρικη μελισσοκομμία όπως οι μέγιστη πλειονότητα στην Ελλάδα. Είναι αυτή ακριβώς η μέθοδος που κάνει όλους τους άλλους να πλουτίζουν και τον μελισσοκόμο να γλύφει το κόκαλο καμαρώνοντας την τέχνη των μελισσών στο πλέξιμο κηρηθρών. Είναι αυτή η μέθοδος που προσπαθώ να αποφύγω με κάθε τρόπο. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω και για πόσο αλλά θα το παλαίψω.Μέχρι τώρα καλά πάω.
Σχετικά με τα κυψελίδια σύζευξης, που δεν τα χρησιμοποιώ πιά γιατί θέλουν αποκλειστική απασχόληση, να ξέρεις ότι δεν είναι για ξεχειμώνιασμα αλλά για να παντρευτεί η μάνα και να αρχίσει να γεννάει. Μετά το μελισσάκι (του ενός πλαισίου) μπαίνει σε κανονική κυψέλη και ενισχύεται με τροφές και γόνο και πληθυσμό. Το άδειο πιά κυψελάκι γεμίζεται με νέο υλικό και μπολιάζεται με ένα βασιλοκελί κ.ο.κ. Την δουλειά αυτήν την κάνουμε από τέλος Μάρτη μέχρι το φθηνόπωρο και εφ' όσον υπάρχουν κηφήνες. Δεν υπάρχει πρόβλημα ψύξης ενώ για την ζέστη ένα σκίαστρο αρκεί. Να είσαι καλά.

melisettas είπε...

ΓΙΩΡΓΟ ΗΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΤΑΤΟΠΗΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΑΛΛΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΑΣΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΤΑ ΠΡΑΣΜΣΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΜΟΥ ΜΕΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΑΚΚΑΛΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΣΜΗ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΑ

Γιώργος Βλάσσης είπε...

Κώστα έκανα μία καλοπροαίρετη και ειληκρινή κριτική όπως αυτήν που αποζητώ για μένα. Νομίζω τουλάχιστον πως σε προβλημάτισα και ίσως κάποια στιγμή (όχι τώρα στον τρύγο) σκευθείς καλύτερα και πιό συνολικά αναμετρώντας όχι μόνο τις χασούρες αλλά και τις υποχωρήσεις και τους συμβιβασμούς που αναγκάζεται κάθε ασχολούμενος στον κλάδο μας να κάνει για να τα φέρει βόλτα. Αλήθεια πόσο δίνεις το μέλι σου φέτος; Εγώ 12Ε/Κ και είναι ανάρπαστο. Η διάγνωση είναι η μισή θεραπεία. Να είσαι καλά για να παρακολουθώ την σελίδα σου.