Κυριακή 20 Ιουλίου 2008



















Ήταν η χρονιά (1997) που έχοντας μπροστά μου το πρόβλημα γρήγορης και φθηνής ανάπτυξης του μελισσουργείου μου με την μικρότερη δυνατή απώλεια στην παραγωγή μελιού, επέλεξα την παραγωγή βασιλισσών με κυψελίδια σύζευξης. Από όλους τους τύπους κυψελιδίων που γνώριζα επέλεξα τον μικρότερο. Είναι το φθηνότερο ως υλικά κατασκευής και η λειτουργεία του απαιτεί ζωικό υλικό μόνον ενός κλασικού πλαισίου. Η χρήση του βέβαια αποκάλυψε και τα μειονεκτήματά του που δεν είναι ασήμαντα, όπως η ανάγκη για συχνό έλεγχο και συμλήρωση τροφών, η ευκολία ανατροπής του από τον άνεμο ή τα ζώα και η υπερθέρμανσή του το καλοκαίρι. Παρόλ' αυτά η εμπειρεία έδειξε πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας σε γονιμοποιημένες μανάδες και εύκολη την αποδοχή τους στην μεταφορά σε κανονικές κυψέλες. Τοποθετείται πάνω σε μία τουβλέττα που συμβάλει στο συνολικό κόστος και ως πρόβλημα μεταφοράς που είναι απαραίτητη για να μην χάσει πληθυσμό. Για μέρη όπου υπάρχει η δυνατότητα ανάρτησης του κυψελιδίου (π.χ. δέντρα, υπόστεγα) στο πίσω μέρος είναι εφοδιασμένο με βιδωτή θυλιά. Το κάθε κυψελίδιο χωράει 4 πλαισίδια από κοντραπλακέ 4χιλ. στους ορθοστάτες και 6χλ. πάνω και κάτω. Τα πλαισίδια εφοδιάζονται με τεχνιτό κηρηθρόφυλλο και τοποθετούνται σε σειρά σε ένα κανονικό πλαίσιο σφηνομένα με βύσματα από κομμάτια πλαστικού σωλήνα ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Αρχή ανοίξεως τοποθετούνται έτσι στην άκρη της γονοφωλιάς των κυψελών και όταν η μάνα γεννήσει τουλάχιστον στα δύο πλαισίδια από τα τέσσερα τα αποδομούμε και τα τοποθετούμε παράλληλα στο κυψελίδιο με όλον τον πληθυσμό τους και τον γόνο εσωτερικά. Μπολιάζουμε με ένα σφραγισμένο κελί και κλείνουμε το κυψελίδιο ερμητικά και το μεταφέρουμε στα γρήγορα για να μην σκάσει από ασφυξία και δείψα. Μία φορά σε ένα σμάρι σμηνουργίας παρατήρησα πολλές μανάδες παρθένες και με το ίδιο σμάρι γέμισα 4 κυψελίδια που σε 5 μέρες ήταν γεννημένα και σε 2 βδομάδες ώριμα για μετάγγιση σε κανονικές κυψέλες! Η τροφοδοσία με σιρόπι γίνεται με φυάλη νερού με τρυπητό καπάκι (ποτιστήρι) στα πλαϊνά πλαισίδια.

14 σχόλια:

melitis ΠΗΝΕΙΑΣ είπε...

φίλε μου τα πας πολύ καλά,στην ουσία πάντα και άρτια στατιστικά.
επίσης σημαντικό να πω,μαρέσει η γωνία που βλέπεις το φως στο τελάρο.

Γιώργος Βλάσσης είπε...

Σ' ευχαριστώ Μελίτη για τα καλά σου λόγια, αν και δεν κατάλαβα πλήρως το σχόλιό σου. Κάνω ότι μπορώ. Θα ήθελα, αν γνωρίζεις, να μου πείς την διαδικασία καταχώρησης ενός ηχητικού αρχείου.

melitis ΠΗΝΕΙΑΣ είπε...

http://www.gcast.com/
πήγαινε στο παραπάνω και ακολούθησε τα βήματα.η βάλε τον ήχο σε εικόνα και ανάρτησε σαν βίντεο

Γιώργος Βλάσσης είπε...

Μελίτη άνοιξα την δ/νση που μου έδειξες και την εκτίμησα ως πολύ καλή και τσάμπα για την δουλειά που την θέλω. Επειδή όμως δεν καταλαβαίνω καλά τα Εγγλέζικα και δυστάζω να δώσω τα στοιχεία (password)που μου ζητάει, θα ήθελα αν μπορείς να με καθησυχάσεις γι αυτό, μην πάθω καμιά ζημιά. Όσο για το φόρτωμα του ήχου σε εικόνα, προσπάθησα αλλά δεν τα κατάφερα. Μήπως γίνεται με το πρόγραμμα ACID;

melitis ΠΗΝΕΙΑΣ είπε...

είναι εντάξει,φίλε,μην ανησυχείς.για την γ@νη αεπι,νάχεις το νου σου.θα κοιτάξω να βρω για εικόνα-ήχο και θα σου πω,αν ξεπλέξω.

Γιώργος Βλάσσης είπε...

Εννοείς την ΕΥΠ;

melitis ΠΗΝΕΙΑΣ είπε...

πνευματικά δικαιώματα βρε,α.ε.π.ι.
για μαχαίρι και πεπόνι τπτ δεν λένε,ούτε που πάνε τα λεφτά κτλ και εκεί με είχανε στο χέρι στο καφενείο για άδεια μουσικής δεν μου δίνανε λόγω που είχα φτιάξει μιά πέργκολα.λογοδιάροια σήμερα,χαιρετώ.
αα και γράψε για βασιλοκέλια,οχτώ χιλιοστά και ότι άλλο νομίζεις.

Γιώργος Βλάσσης είπε...

Μελίτη γίνε λίγο πιό επεξηγηματικός σ' αυτά που γράφεις γιατί πάλι δεν κατάλαβα τι ρωτάς στο τέλος (για βασιλοκελιά και 8 χιλιοστά) και αισθάνομαι λίγο βλάκας.

melitis ΠΗΝΕΙΑΣ είπε...

βλάκας όχι,ίσα ίσα,ότι και να λες με βοηθά.νόμιζα ότι τ.κελιά με άνοιγμα 8 μμ τα πιάνουν πιο εύκολα.
τώρα αυτά τα πλαισίδια για τα κυψελίδια τι διαστάσεις έχουν ακριβώς;

Γιώργος Βλάσσης είπε...

Χρησιμοποιώ κελιά του παπα Καρακάση. Τα καινούργια του είναι πιό φαρδιά από τα παλιά και γενικώς είναι καλύτερα. Τις διαστάσεις του πλαισιδίου τις έβγαλα από το κανονικό πλαίσιο. Το ύψος τους είναι 3 χιλιοστά μικρότερο του εσωτερικού ύψους του πλαισίου.Το πλάτος τους 5 χιλ. μικρότερο από το εσωτερικό πλάτος του πλαισίου χωρισμένο στο 4.
Είναι κατασκευασμένα με κοντραπλακέ 4 χιλ. οι ορθοστάτες και 6 χιλ. πάνω και κάτω. Οι ορθοστάτες έχουν μέγιστο πλάτος 36 χιλ. πάνω και κάτω όπου τα πλαισίδια αγγίζουν μεταξύ τους όταν τοποθετούνται παράλληλα (στο κυψελίδιο). Στόν κύριο κορμό τους είναι 4+4χιλ. πιό στενά ώστε να περνάνε οι μέλισσες ανάμεσά τους. Θα ψάξω να βρώ κανένα να το φωτογραφήσω. Δυστυχώς τα έκαψα από την στιγμή που εγκατέλειψα την μέθοδο. Αν έλθεις από Λευκίμμη μπορώ να σου χαρίσω τα κυψελάκια.

melitis ΠΗΝΕΙΑΣ είπε...

Ωραίος φίλε Γιώργο και ευ χαριστώ ,αλλά είναι αυτά τα έξοδα(ψάχνω ιδέες να τα καλύψω).από την άλλη διαθέτω τις δυνάμεις μου και την φάρμα,αν ήθελες να κάναμε μαζί μιά μονάδα ,και όπως ορίσεις.

Γιώργος Βλάσσης είπε...

Η πρόταση συνεργασίας είναι ότι θελκτικότερο για μένα και σ' ευχαριστώ. Μόνο που κι εγώ δεν είμαι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση απ' τη δική σου. Εξ' άλλου σε μία συνεργασία πρέπει να συντρέχουν και στοιχεία συνάφειας μεταξύ των συνεργαζόμενων. Εδώ δεν ξέρουμε παρά ελάχιστα ο ένας για τον άλλον.Δείχνεις ενθουσιασμό ερωτευμένου έφηβου. Γουστάρω!!

melitis ΠΗΝΕΙΑΣ είπε...

χαχα,ενθουσιασμός της Πανδώρας,χαχα
από την άλλη είναι μικρά τα παιδιά(12-10-8),και τα βλέπω,τα του ζειν μέσ΄απο τα μάτια τους,όμως τρώνε κιόλας ,και έχω όρεξη και γινάτι να υπερνικώ τις δυσκολίες και νάχω τη έστω αυταπάτη,ότι στο τέλος θα έχω έναν κατά φύσιν,δικό μου κήπο,(επικούρειο)αν και η περιρέουσσα μου λέει στωικά να υπομείνω την αλλότρια βίωση της ζωής.
πάντως πιάνουν τα χέρια μου,και αντέχω,εργασία όταν έχω.χαιρετώ φίλε.

Γιώργος Βλάσσης είπε...

Ελπίζω να σου αρέσει η τελευταία καταχώρηση για την αύξηση μελισσιών τον Άυγουστο. Πενία τέχνας κατεργάζεται φίλε.