tag:blogger.com,1999:blog-3224262756620338180.comments2022-11-25T03:26:04.839-08:00ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΙΑΓιώργος Βλάσσηςhttp://www.blogger.com/profile/17582055629476869852noreply@blogger.comBlogger232125tag:blogger.com,1999:blog-3224262756620338180.post-54999757613238487172013-05-17T23:24:59.278-07:002013-05-17T23:24:59.278-07:00Οι πλαϊνές επιφάνειες μπορούν να γίνουν βιδωτές ώσ...Οι πλαϊνές επιφάνειες μπορούν να γίνουν βιδωτές ώστε στον τρύγο να ανοίγουν για να διευκολύνεται η εργασία του τρυγητού. Το κάτω μέρος της κηρήθρας πολύ δύσκολα το συγκολλούν οι μέλισσες. Θα πρέπει να γεμίσουν την κηρήθρα ασφυκτικά ώστε να μην έχουν που αλλού να βάλουν το μέλι για να την συγκολλήσουν.Αν φροντίζουμε να βάζουμε πατώματα τακτικά ή να ξεμελίζουμε τα γεμάτα δεν παρατηρείται συγκόλληση. Ωστόσο και συγκόλληση να γίνει δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα. Με ένα ξύσιμο σπάτουλας τα κεριά καθαρίζονται. Γιώργος Βλάσσηςhttps://www.blogger.com/profile/17582055629476869852noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3224262756620338180.post-69682122074679069282013-05-17T06:59:34.691-07:002013-05-17T06:59:34.691-07:00Καλησπέρα! Πως ανοίγουν οι πλαϊνές επιφάνειες των ...Καλησπέρα! Πως ανοίγουν οι πλαϊνές επιφάνειες των σωμάτων δηλαδή; Επίσης έχω ακόμα να ρωτήσω στην περίπτωση που οι κηρήθρες του πάνω πατώματος κολλήσει με τα αντίστοιχα πηχάκια του ακριβώς από κάτω πατώματος πως θα ξεκολλήσει το ένα πάτωμα από το άλλο όταν έρθει η εποχή του τρύγου;toxalkishttps://www.blogger.com/profile/04776555828818355952noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3224262756620338180.post-42164724586055303012012-10-25T09:37:00.107-07:002012-10-25T09:37:00.107-07:00Είναι μεγάλη τιμή γι' αυτό το blog το σχόλιο μ...Είναι μεγάλη τιμή γι' αυτό το blog το σχόλιο μίας καταξιωμένης βιομηχανίας χρωμάτων όπως η BERLING ABEE. Οι παρατηρήσεις και οι πληροφορίες της είναι ιδιαίτερα σημαντικές και ελπίζω να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν ανάλογα από τους επισκέπτες αυτου του blog. Ο δ/ντής της εταιρίας κ. Κωνσταντινίδης επικοινώνησε τηλεφωνικά και με email μαζί μου για να μου εξηγήσει λεπτομέρειες και να ζητήσει την Ταχυδρομική μου δ/νση να που στείλει το χρώμα που θα βάψω τις επόμενες κυψέλες μου. Τον ευχαριστώ από καρδιάς και επιφυλάσσομαι να του ανταποδώσω το δώρο του.Γιώργος Βλάσσηςhttps://www.blogger.com/profile/17582055629476869852noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3224262756620338180.post-67547527582547303722012-10-25T03:14:06.108-07:002012-10-25T03:14:06.108-07:00Αθήνα, 25/10/2012
Αγαπητέ κύριε Βλάσση,
Βρήκαμε ...Αθήνα, 25/10/2012<br /><br />Αγαπητέ κύριε Βλάσση,<br /><br />Βρήκαμε το blog σας που έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για εμάς αφού η BERLING Α.Β.Ε.Ε. μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αναφέρεσθε στα βαψίματα των κυψελών. Όπως εσείς γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τα περί Μελισσοκομίας, έτσι και η Berling γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα περί χρωμάτων.<br /><br />Επιτρέψτε μας λοιπόν να αναφερθούμε στα προβλήματα αυτά και να σας προτείνουμε κάποιους πολύ σωστούς και ασφαλείς τρόπους επίλυσης των προβλημάτων “Βαφή και Συντήρηση ΝΕΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ”.<br /><br />Διαβάσαμε ότι χρησιμοποιείτε τσιμεντόχρωμα αραιωμένο ελαφρώς με νερό. Δεν γνωρίζουμε ποιος σας πληροφόρησε ότι το τσιμεντόχρωμα περιέχει “Portnad”. Αυτό δεν ισχύει διότι εάν χρησιμοποιήσετε τσιμεντόχρωμα σε σκόνη ίσως ναι, εάν χρησιμοποιήσατε τσιμεντόχρωμα (χρώμα) δεν ισχύει διότι: Η σκόνη μόλις ανακατευτεί με το νερό, σε λίγη ώρα θα πήξει ενώ το χρώμα όχι.<br /><br />Να μην σας κουράζουμε με χημικά θέματα, θα έλθουμε στο ζητούμενο και σωστό και ποιο είναι το λάθος.<br /><br />Α) Το λάθος είναι ότι το (ΤΣΙΜΕΝΤΟΧΡΩΜΑ) είναι ακρυλικό χρώμα επιφάνειας και όχι διείσδυσης. Λέτε ότι το αραιώνετε ελάχιστα οπότε η διείσδυση μέσα στους πόρους του ξύλου είναι σχεδόν αδύνατη.<br />Β) Με το 2ο χέρι το οποίο το περνάτε με “λαδομπογιά” νερού, δημιουργείται ΚΡΟΥΣΤΑ, οπότε η κρούστα με τον καιρό ξεφλουδίζει.<br /><br />Το χρώμα που σας προτείνουμε για βέλτιστα αποτελέσματα λέγεται “Pergola” και είναι της Berling. Διατίθεται σε άπειρες αποχρώσεις. <br /><br />Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο http://www.berling.gr/oiko.html και τις προδιαγραφές στο http://www.berling.gr/img/oiko/pdf/nature_opaquewood_finish.pdf, ή να μας καλέσετε στο 22620-31663 για οτιδήποτε χρειαστείτε.<br /><br />Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σας,<br /><br />Με εκτίμηση,<br /><br />BERLING ABEEAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/07230645920076895144noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3224262756620338180.post-59873292446479813622012-09-02T09:04:44.338-07:002012-09-02T09:04:44.338-07:00Δημήτρη νομίζω πως είμαι ο πλέον ακατάλληλος να σε...Δημήτρη νομίζω πως είμαι ο πλέον ακατάλληλος να σε συμβουλέψω. Τον Απρίλη του 2009 που έκανα εφαρμογή ήταν καταστροφική. Έχασα σε μία νύχτα τα 62 από τα 70 σμήνη μου και τα 8 που έμειναν με απώλεια πληθυσμού.Τραγική εμπειρία. Απέδωσα την αιτία όχι στην λάθος αναλογία αλλά στον τρόπο εφαρμογής: Έριξα το συρόπι σε άδεις χτισμένες κηρήθρες στα άκτα της σφαίρας και όχι σε τροφοδότες, με αποτέλεσμα να έχει πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια εξάτμισης και οι εργάτριες δεν μπαίνανε στην κυψέλη. Πέταξα ντάνες πλαίσια με νεκρό γόνο. Ευτυχώς που τράβηξε καλά η καλοκαιρινή ανθοφορία και κατάφερα να φτιάξω από τα 8 μελίσσια που μου μείνανε 60 δίπατα!!! Έκτοτε δεν ξαναχρησιμοποίησα ποτέ κανένα φάρμακο. Ήταν ένα σπουδαίο μάθημα που με οδήγησε στην ανακάλυψη της τεράστιας σημασίας των χειρισμών και μεθόδων που επιρεάζουν την ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος των μελισσών. Η συνέχεια ήταν θριαμβευτική. τώρα έχω 70 σμήνη υγειέστατα και χωρίς καμία θεραπεία.Γιώργος Βλάσσηςhttps://www.blogger.com/profile/17582055629476869852noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3224262756620338180.post-59048394581485533992012-09-02T00:01:38.262-07:002012-09-02T00:01:38.262-07:00Θέλω να κάνω την εφαρμογή αρχές Σεπτεμβρίου σε παρ...Θέλω να κάνω την εφαρμογή αρχές Σεπτεμβρίου σε παραφυάδες και σε μεγάλα μελίσσια λέτε να υπάρξει κάποιο πρόβλημα; Όταν λέτε ότι βάζουμε 5-20 κυβικά εκατοστά απο το διάλυμα αυτό εξαρτάται απο τον πληθυσμό τον μελισσιών; Ποια είναι η σωστή αναλογία; Εννοώ εάν βάλω 10 κ.ε. στο σιρόπι είναι οκ;Δημήτρηςhttps://www.blogger.com/profile/16029249882656690710noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3224262756620338180.post-13211395026180609292012-08-16T12:48:07.359-07:002012-08-16T12:48:07.359-07:00"κ. Γιώργη Βλάσση, καλημέρα σας,
...<br />"κ. Γιώργη Βλάσση, καλημέρα σας,<br /><br /> <br /><br /> Διάβασα το άρθρο σας «αυτοφερόμενη κυψέλη τύπου Α» που δημοσιεύθηκε στο Μελισσοκομικό Βήμα (τεύχος 57-2012) και αποφάσισα να σας απαντήσω για το καλό των αναγνωστών του Μ.Β.<br /><br /> <br /><br /> Πρώτα απ’ όλα σας συγχαίρω για το ανήσυχο και ερευνητικό πνεύμα σας, καθώς επίσης και για την ανιδιοτέλειά σας, καθώς τα έξοδα των ερευνών σας τα καταβάλλετε εσείς και όχι ο φορολογούμενος πολίτης.<br /><br /> <br /><br /> Γνωρίζω εξ ιδίας πείρας ότι τα αποτελέσματα των ερευνών δεν είναι δυνατό να συνιστούν μεγάλες επιτυχίες σε ποσοστό 100%.<br /><br /> <br /><br /> Παρά τα αναφερόμενα στο άρθρο σας, η «αυτοφερόμενη κυψέλη τύπου Α» δεν αποτελεί σπουδαίο επίτευγμα, διότι αυτός ο τύπος κυψέλης ουσιαστικά «απαγορεύει» στο μελισσοσμήνος να ορθοφωλιάσει.<br /><br /> <br /><br /> Ανέκαθεν τα μελισσοσμήνη, που εντοπίζουν στη φύση ευρύχωρους κρυψώνες, χτίζουν φωλιές με ορθό σχήμα, που είναι χαρακτηριστικό του είδους τους (foto:digitalizar 0006).<br /><br /> <br /><br /> Το σχήμα της μελισσοφωλιάς είναι ημισφαιρικό (νότιο ημισφαίριο), η κάθε κηρήθρα έχει το μεγαλύτερο πλάτος στη βάση της (στον ισημερινό του ημισφαιρίου) και το μικρότερο πλάτος της στο πλησιέστερο του ημισφαιριακού πόλου άκρο της.<br /><br /> <br /><br /> Η «αυτοφερόμενη κυψέλη τύπου Α» δεν έχει μέλλον, αφού, συνεπεία του σχήματός της, «επιβάλλει» στο κάθε σμήνος να χτίσει φωλιά μη φυσιολογικού σχήματος.<br /><br /> <br /><br /> Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι η κυψέλη του αμερικανικού προτύπου «Langstroth» δεν είναι η ιδανική για τα περισσότερα γεωγραφικά πλάτη της γης, αλλά και ο τύπος της «αυτοφερόμενης κυψέλης τύπου Α» δεν υπερέχει του αμερικανικού προτύπου.<br /><br /> <br /><br /> Οι άνθρωποι γνωρίζουν επίσης ότι καθετί αντίθετο με τη φύση δεν επιβιώνει.<br /><br /> <br /><br /> Εάν οι αναγνώστες του Μ.Β. ενδιαφερθούν να τους αναπτύξω και να παρουσιάσω λεπτομερώς ενδελεχή ανάλυση του άρθρου σας επί της «αυτοφερόμενης κυψέλης τύπου Α», σας δηλώνω ότι έχω όλη την καλή διάθεση να τους εξυπηρετήσω.<br /><br /><br />Νίκος Μητσιώτης"Γιώργος Βλάσσηςhttps://www.blogger.com/profile/17582055629476869852noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3224262756620338180.post-15356800974827611652012-03-16T12:55:02.213-07:002012-03-16T12:55:02.213-07:00Γράμμα σε μελισσοκόμο<a href="http://george1961.blogspot.com/2012/03/blog-post_16.html" rel="nofollow">Γράμμα σε μελισσοκόμο</a>glamhttps://www.blogger.com/profile/17830075181720906678noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3224262756620338180.post-4754802257195159812012-02-25T05:26:57.992-08:002012-02-25T05:26:57.992-08:00τωρα το πήρα χαμπάρι!! θα το μελετήσω κι αυτό προς...τωρα το πήρα χαμπάρι!! θα το μελετήσω κι αυτό προς τα πίσω.. αν και είπαμε.. έχω μια φοβία.. αλλά πάντα με ενδιαφέρουν τα κατασκευαστικά.. :) :)<br /> την καλησπέρα μου :) :)koulpahttps://www.blogger.com/profile/04631487403559736948noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3224262756620338180.post-11809273534082762742011-11-05T09:54:57.095-07:002011-11-05T09:54:57.095-07:00Πάνο συγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησής μου...Πάνο συγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησής μου. Ουσιαστικά δεν ξέρω ακριβώς πως να σου απαντήσω. Οπωσδήποτε είναι καλό να παρακολουθήσεις το σεμινάριο. Ωστόσο εκεί θα μάθεις αρχές της κλασικής μελισσοκομίας που έχουν όλοι οι μελισσοκόμοι. Από κει και πέρα αν θεωρείς σωστό το πνεύμα της Μελισσουργίας που προσπαθώ να αναπτύξω θα πρέπει να διαβάσεις καλά τα αρχικά μου άρθρα για να καταλάβεις τις διαφορές ενώ στις πρακτικές αναρτήσεις να διαπιστώσεις τις διαφορές. Η κατασκευή της ΑΑ είναι δύσκολη και οπωσδήποτε αντενδείκνυται για αρχάριους. Ωστόσο υπάρχουν άλλου τύπου κυψέλες που έχουν παραπλήσια χαρακτηριστικά της ΑΑ και μπορείς να τις δεις στο μελισσουργείο μου. Δεν έχω βγάλει διαστάσεις ώστε να μπορείς να δώσεις παραγγελία. Κάθε φορά κάτι αλλάζω. Οι λεπτομέρειες κατασκευής είναι το κλειδί της λειτουργικότητας της κυψέλης. Καλή συνέχεια.Γιώργος Βλάσσηςhttps://www.blogger.com/profile/17582055629476869852noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3224262756620338180.post-90149839446345873962011-10-31T14:05:37.966-07:002011-10-31T14:05:37.966-07:00Κυριε Βλασση πηρα το θαρρος να σας γραψω γιατι απ...Κυριε Βλασση πηρα το θαρρος να σας γραψω γιατι απο το ιστολογιο σας αλλα και απο το προσωπο σας διεκρινα εναν πανο απο ολα ανθρωπο.<br />Με της μελλισες δεν εχω καμια επαφη εκτος απο τα παιδικα μου χρονια που ο παπους μου ειχε κάποια μελλισια στο χωριο στην Μανη μα μονο απο μακρια τα ειχα δει θυμαμαι ειχε μια γουρνα κοντα στο σπιτι για να πινουν νερο καμια φορα επεφτε καμια μεσα και πηγαινα και την εσωζα βγαζοντας την απο το νερο με το χερι μου αυτη εκανε καποιες βολτες και μολις στεγνωνε τα φτερα της πεταγε μακρια χωρις να με τσιμπήσει (τοτε που ημουνα μικρος μου εκανε εντυπωση ),απο τοτε εχουν περασει πολλα χρονια.<br />Σας τα γραφω αυτα γιατι θελω να ασχοληθω με τα μελισσακια, τους τελευταιους μηνες κοιταζω διαφορα ιστολογια και αναφορες στο διαδικτυο και ενημερώνουμε οσο μπορω παντα θεωρητικα αφου ουτε κανενα μελισοκομο γνωστο εχω αλλα και στο μερος που κατοικω (Κερατσινι στον Πειραια) δεν νομιζω να ασχολούνται και πολλοι με το αθλημα,αν μπορεσω θα γραφτω στα σεμιναρια του ΙΓΕ για το Φλεβαρη πια γιατι του Σεπτεμβριου δυστυχως δεν τα προλαβα (Πολύς κόσμος ).Με εχουν εντυπωσιάσει οι κυψελες σας τυπου Α και θα θελα να σας ρωτισο αν μπορουσα να κανω τα προτα βιματα μου με μια τετια κυψελη η θα επρεπε να ξεκινησω με καπια του εμποριου και αν ναι θα σας παρακαλουσα θερμα να μου στιλετε τις διαστασεις και γενικα καποιο σχεδιο για να τα δωσω σε καποιον μαραγκο ωστε να μου την φτιαξη γιατι εγω δεν σκαμπαζω και πολλα απο ξυλουργικη και βεβαιος οτι αλλη βοηθεια η συμβουλη κατι παραπανω απο ευπροσδεκτη.<br />Ευχαριστω εκ των προτερων<br />Πανος Δημητρακος<br /><br />Το email μου ειναι pandimitrakos@yahoo.grAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3224262756620338180.post-43324714506117322652011-08-25T15:51:51.275-07:002011-08-25T15:51:51.275-07:00Εγω παντως τα απολεπισματα αφου τα σουρωσω,τα βαζω...Εγω παντως τα απολεπισματα αφου τα σουρωσω,τα βαζω στις σφηγκοπαγιδες.Μη σας φαινεται παραξενο! Χρησιμοποιω 2 παλαια πατωματα με υποστηλωση 4 πετρες(η τουβλα) στη βαση.Μεταξυ των 2 πατωματων ψιλη σιτα με αναποδο χωνι προς τα πανω(το γνωστο),και για ταβανι μεταλλικο διαφραγμα βασιλισσας.Ετσι και οι μελισσες γλειφουν τα απολεπισματα(καθως πλακωνουν πρωτες)και σε 2 μερες οι κοκκινοσφηκες(σερσενια) ειναι μεσα κατα εκατονταδες! Οι περισσοτερες ψοφιες και τις υπολοιπες τις καιω με το φλογιστρο χωρις να σηκωσω το διαφραγμα-καπακι.Επειτα ανοιγω το αδειαζω και ξανα απολεπισματα-ιδιος κυκλος.Εχει μεγαλη αποδοση και τα μελισσακια δεν εχουν καθολου απωλειες.Σπανια να βρω 1-2 μελισσες νεκρες μες την παγιδα καθε φορα.17 χρονια που ασχολουμαι μονο αυτη την παγιδα δουλευω.Οταν τελειωσουν τα απολεπισματα βαζω σκυλοτροφη,και πανε μονο σφηγκες βεβαια!GRAINBOWhttps://www.blogger.com/profile/14681119886500257774noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3224262756620338180.post-87323803876027134992011-08-25T13:24:31.369-07:002011-08-25T13:24:31.369-07:00Φώτη άκουσε. Ειδικά αυτήν την εποχή που υπάρχουν σ...Φώτη άκουσε. Ειδικά αυτήν την εποχή που υπάρχουν σφήκες και κεντρίνες το να δίνεις στις μέλισσες τα απολεπίσματα είναι ότι χειρότερο. Για μικροποσότητες τριμμένων κεριών σίγουρα δεν υπάρχει λόγος φυγοκέντρισης. Ήταν η πρώτη φορά που το επιχείρησα γιατί είχα μεγάλη ποσότητα και διαπίστωσα πως το σούρωμα δεν ήταν ικανοποιητικό. Σίγουρα φταίει και το ψιλό μάτι της σήτας. Θα την αλλάξω.Στην συγκεκριμένη φυγοκέντριση κάθε σάκος είχε βάρος 2,3 Κιλά. Έβγαλα κοντά στα 1,7 Κ μέλι. Δεν ήταν άσχημα.Γιώργος Βλάσσηςhttps://www.blogger.com/profile/17582055629476869852noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3224262756620338180.post-13874106583562017672011-08-24T00:37:04.313-07:002011-08-24T00:37:04.313-07:00Ευχομαι να είναι καλοφάγοτο, καλοπούλητο, καλοξόδε...Ευχομαι να είναι καλοφάγοτο, καλοπούλητο, καλοξόδευτο ή οτι άλλο σκοπευεις να το κάνεις.Beekeeperhttps://www.blogger.com/profile/12062818460127454166noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3224262756620338180.post-60856627397756732892011-08-23T11:46:08.460-07:002011-08-23T11:46:08.460-07:00Τώρα κατάλαβα τον λόγο.
Είναι από την αυτοφερόμενη...Τώρα κατάλαβα τον λόγο.<br />Είναι από την αυτοφερόμενη που έχεις παρουσιάσει και όχι από τις συνήθεις με τα πλαίσια.Φώτης Λαουτάρηςhttps://www.blogger.com/profile/11231620000265869873noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3224262756620338180.post-5880320911309887732011-08-23T11:43:18.354-07:002011-08-23T11:43:18.354-07:00Γιατί «έσπασες » τις κερήθρες και δέν τις φυγοκέντ...Γιατί «έσπασες » τις κερήθρες και δέν τις φυγοκέντρισες;<br />Με ενδιαφέρει πολύ ο λόγος.Φώτης Λαουτάρηςhttps://www.blogger.com/profile/11231620000265869873noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3224262756620338180.post-33656457913260107382011-08-23T11:38:40.766-07:002011-08-23T11:38:40.766-07:00Γιώργο δέν χρειάζεαι να τα φυγοκεντρίσουμε.Αν τα α...Γιώργο δέν χρειάζεαι να τα φυγοκεντρίσουμε.Αν τα αφίσεις στην σήττα που το σουρώνουμε η σε ένα τούλι μεγάλο πάνω στό μηχάνημα φυγοκέντρισης,μέχρι το πρωί όλο το μέλι θα έχει πέσει μέσα στον διαχωριστήρα και στο τούλι θα είναι μόνο κερί από τα απολεπίσματα με πολύ λίγο μελάκι που μπορείς χωρίς φόβο να κολήσουν πάνω οι μέλισσες να το δώσεις για «γλύψιμο»<br />(Δοκιμασμένο)Φώτης Λαουτάρηςhttps://www.blogger.com/profile/11231620000265869873noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3224262756620338180.post-2352363521958332232011-07-16T07:14:15.972-07:002011-07-16T07:14:15.972-07:00Είναι προκατασκευή. Τοποθετημένο κάτω από λιόδεντρ...Είναι προκατασκευή. Τοποθετημένο κάτω από λιόδεντρα προορίζεται για καλοκαιρινή διαμονή φιλοξενούμενων συγγενών εξ' αίματος και (κυρίως) εξ' αγχιστείας. Όταν είναι να φτιάξεις δικό σου η παρέα μου είναι πρόθυμη να βοηθήσει.Γιώργος Βλάσσηςhttps://www.blogger.com/profile/17582055629476869852noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3224262756620338180.post-81587698964956663232011-07-15T16:51:12.812-07:002011-07-15T16:51:12.812-07:00Το λεμονόσπιτό σου πολύ μ΄αρεσε!
Πιο πολύ μου μ...Το λεμονόσπιτό σου πολύ μ΄αρεσε!<br />Πιο πολύ μου μ'άρεσε όμως η οικονομικά έξυπνη άποψη της δίχυτης στέγης.<br />Όταν 'κονομοίσω κάνα φράγκο θέλω να φτιάξω και εγώ ένα τέτοιο!Φιλαλήθηςhttps://www.blogger.com/profile/00149033363473933964noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3224262756620338180.post-3427949903376281262011-07-07T18:00:40.981-07:002011-07-07T18:00:40.981-07:00Κάποτε είχα σχολιάσει σε σχετικό ιστιολόγιο:
&quo...Κάποτε είχα σχολιάσει σε σχετικό ιστιολόγιο:<br /><br />"...Έφερε η μοίρα ,που λες ,να κληρονομήσω πεντε έξι μελίσσια από τα οποία μέχρι να αποφασίσω να ασχοληθώ έμεινε μόνο ένα ,διπλό.<br />Ευτυχώς δηλαδή που έμεινε και αυτό καθότι η μελισσουργία ήταν τότε για μένα τέτοιας προτεραιότητας όσο και το mountain climbing με βατραχοπέδιλα.<br /><br />Από τύχη καθαρή λοιπόν μιαν όμορφη πρωία ,εφοδιασμένος με ένα δανεικό βιβλίο παραμάσχαλα του Νικολαίδη (εκείνο το μπλέ)και με μερικές συμβουλές φίλου πήγα να μελισσουργήσω.<br />Το αποτέλεσμα; Την καταβρήκα τόσο πολύ φίλε μου καλέ που αναθεώρησα τις προτεραιότητές μου ακόμα και το mountain climbing!<br />Ειλικρινά δεν περίμενα να ενθουσιαστώ τόσο σε βαθμό να μάθω τόσα πράγματα σε τόσο λίγο χρόνο ,αφού θα συμφωνήσεις πως ένας χρόνος δεν φτάνει ούτε να ξεχωρήσεις τα πλαίσια του γόνου από αυτά του μελιού..."<br /><br />Όπως θα κατάλαβες παλεύω με το θηρίο μόνος ολομόναχος ,έβγαλα φέτος ένα πλάισιο μέλι μυρωδάτο αλλά ελαφρώς πικρούτσικο και σκούρο.<br />Το καταναλώμουμε αρειμανίως φυσικά ,αλλά μου εκανε κάτι η τύπου Α απο την αρχή,χωρίς ξέρω το γιατί και θα ήθελα να ρωτήσω αν στο διπλό μελίσσι που έχω μπορώ να την δοκιμάσω ,πότε μπορεί να γίνει η σκάντζα ,και πόσο στοιχίζει.<br />Α! και πως ξεμελίζεται.<br />Ευχαριστώ!Φιλαλήθηςhttps://www.blogger.com/profile/00149033363473933964noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3224262756620338180.post-86551217713984022582011-06-30T00:10:10.196-07:002011-06-30T00:10:10.196-07:00Φιλαλήθη πολύ χαίρομαι που εμφανίστηκες με σχόλιο....Φιλαλήθη πολύ χαίρομαι που εμφανίστηκες με σχόλιο. Μετά την κλοπή του λαπιτοπίου μου με διάρηξη έχασα πλήθος αρχείων και φυσικά το πανέμορφο blog σου που δεν θυμήθηκα να ανοίξω ξανά. Σου απαντώ λοιπόν: Η όλη δυσκολία της ΑΑ είναι στην κατασκευή των λεπτομερειών της που την κάνουν λειτουργική ή όχι. Αυτές οι λεπτομέρειες είναι που απαιτούν από μένα 6 μέρες δουλειά και όχι οι ουσία της κατασκευής που γίνεται με απλά μέσα που καθένας μπορεί να διαθέτει. Από κεί και πέρα ο χειρισμός της είναι πολύ πιό εύκολος της langstroth. Να φαντασθείς ότι πολλές φορές δεν ανάβω ούτε καπνιστήρι για να κάνω έλεγχο. Και η Αθανασία που χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία έφτιαξε και λειτουργεί 10 ΑΑ και ο έμπειρος ξυλουργός Σταμάτης που έφτιαξε 2 ΑΑ και χωρίς καμία μελισσοκομική εμπειρία διαφεντεύει 2 ΑΑ αποδεικνύουν το αβάσιμο των ανησυχιών σου. Ακόμα και ένα μικρό παιδί 12 χρόνων μπορεί να τις χειριστεί με σχετική εμπειρία στις μέλισσες. Θα χαρώ να έλθεις να δεις τις δικές μου που οι περισσότερες 17/20 δουλεύουν με δύο μελίσσια η καθεμία για καλύτερη εκμετάλλευση του υλικού. <br />Να είσαι καλά.Γιώργος Βλάσσηςhttps://www.blogger.com/profile/17582055629476869852noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3224262756620338180.post-91131572515857572372011-06-27T09:40:50.425-07:002011-06-27T09:40:50.425-07:00Παρακολουθώ ,με τρόμο είναι η αλήθεια αλλά και θαυ...Παρακολουθώ ,με τρόμο είναι η αλήθεια αλλά και θαυμασμό ,την προσπάθειά σου με την κυψέλη σου ΑΑ ,αναρωτιέμαι όμως: είναι αυτά τα πράγματα για νέους αρχάριους μελισσοκόμους σαν και του λόου μου;θα τα καταφέρω μιας και δεν έχω πάρει τον αέρα ακόμα τελείως της συμβατικής;Φιλαλήθηςhttps://www.blogger.com/profile/00149033363473933964noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3224262756620338180.post-29103613917360293252011-06-27T09:28:28.633-07:002011-06-27T09:28:28.633-07:00Σιγά σιγά ,δικαιώνεσαι!
http://melissocosmos.blog...Σιγά σιγά ,δικαιώνεσαι!<br /><br />http://melissocosmos.blogspot.com/2011/06/blog-post_27.htmlΦιλαλήθηςhttps://www.blogger.com/profile/00149033363473933964noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3224262756620338180.post-17070484418299580312011-05-01T02:48:04.726-07:002011-05-01T02:48:04.726-07:00αυτό το σύστημα με το καρότσι και τον τρόπο που κρ...αυτό το σύστημα με το καρότσι και τον τρόπο που κρεμάς τα πλαισια που έχεις επιθεωρήσει ειναι καταπληκτικό. Ελπίζω να πηγαίνουν όλα καλα<br />Την καλημέρα μουBeekeeperhttps://www.blogger.com/profile/12062818460127454166noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3224262756620338180.post-80662553560862480492011-04-30T15:31:16.717-07:002011-04-30T15:31:16.717-07:00mükenmel olmuş şimdide bu arı kovanıı taktım bu yı...mükenmel olmuş şimdide bu arı kovanıı taktım bu yıl bunu yaparımMustafa Yılmazhttps://www.blogger.com/profile/08077463516514184955noreply@blogger.com